Prinses Mabel: 'Tienermeisjes uiterst kwetsbaar voor hiv'
- Nieuws
- Prinses Mabel: 'Tienermeisjes uiterst kwetsbaar voor hiv'
Prinses Mabel zet zich al jaren in voor de strijd tegen hiv en aids. Mede dankzij haar wordt de Wereld Aids Conferentie deze week in Amsterdam gehouden. Bij Spraakmakers vertelt de actievoerende prinses over haar betrokkenheid, de kwetsbare positie van tienermeiden en jonge vrouwen en haar oproep aan politici om meer te blijven doen op het gebied van aidsbestrijding.
Video niet beschikbaar
Omarm mensen met hiv
"Het gevecht van aids is een gevecht van lange adem", vertelt Mabel. "Er is de afgelopen 25 jaar ontzettend veel vooruitgang geboekt. Maar ik maak me zorgen dat we, als er niet stevig wordt doorgepakt, de vooruitgang die we hebben geboekt zullen verliezen."
Volgens haar is vooral de stigmatisering van de ziekte problematisch. "Ook in Nederland is het nog steeds taboe. Mensen zijn bang dat je ze kunt infecteren en willen je niet omhelzen. Ook is er sprake van discriminatie: mensen die met hiv geïnfecteerd zijn hebben moeite om een baan te vinden. Er bestaat veel verwarring." De prinses vervolgt: "Ik wil laten zien dat dit stigma bestaat, maar dat we dat gezamenlijk kunnen oplossen. Ik vind dat we mensen met hiv moeten omarmen."
Tienermeisjes
Met haar stichting Girls Not Brides komt prinses Mabel op voor een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving: meisjes die worden uitgehuwelijkt. "Interessant is dat tienermeisjes wereldwijd een grote groep van de bevolking vormen, maar dat ze heel weinig aandacht krijgen."
Volgens haar komt dat gedeeltelijk doordat tienermeisjes uit ontwikkelingslanden niet zichtbaar zijn. "De aids movement is een beweging waar de belangengroepen een hele sterke stem hebben en ook aan tafel zitten met beleidsmakers en wetenschappers. Je ziet hier op de conferentie dat de sekswerkers goed georganiseerd zijn en dat de groep van mannen die seks hebben met mannen goed vertegenwoordigd is. Maar je ziet hier geen tienermeisjes."
Van gedreven leerling naar babymachine
Prinses Mabel legt uit dat in Oost- en Zuid-Afrika, het centrum van de aidsepidemie is, meisjes 10% van de bevolking vormen en wel 25% van alle hivinfecties. "Als je die groep niet weet te bereiken met aidspreventie, komt er een catastrofe en gaat alle winst die je op andere gebieden geboekt hebt verloren. Daarom hebben wij geprobeerd pleitbezorgers te worden van alle jonge meiden die hier zelf niet kunnen zijn."
Op één van haar reizen in Kenia ontmoette de prinses een meisje van een jaar of 13. "Ze komt op een goede dag thuis en haar ouders zeggen: het is mooi geweest met school, je gaat trouwen. Ze deed het heel goed op school en had mogelijk een rechter, zuster of president kunnen worden. In plaats daarvan werd ze een soort baby-machine."
Grote kans op hiv
"Normaal denk je dat mensen die getrouwd zijn juist minder risico hebben om geïnfecteerd te raken met seksuele ziektes, inclusief hiv", vertelt Mabel. "Maar het blijkt dat zo’n meisje een veel grotere kans heeft om geïnfecteerd te raken. Dat komt onder andere omdat haar echtgenoot ouder is en vaak al seksueel actief is geweest, omdat het in een huwelijk veel lastiger is om veilige seks te hebben en omdat de meisjes vaak niet weten waar ze informatie kunnen krijgen."
"Wat je dus ziet is dat deze meisjes, die één dag nog een hele mooie toekomst voor zich hadden, in een soort hel terecht komen. Ze worden geïnfecteerd met hiv en worden vaak niet bereikt met aidsremmers."
Een wereld zonder aids
Mabel besluit: "Het gaat uiteindelijk allemaal om het creëren van een wereld waarin we geen aids meer hebben. En een wereld waarin jonge meisjes een toekomst hebben en zélf kunnen kiezen of ze willen trouwen of niet. Daar moeten we ons samen voor inzetten."