Spijt van het moederschap? 'Alles wat ik van te voren dacht over het moeder-zijn, klopte niet'
- Nieuws
- Spijt van het moederschap? 'Alles wat ik van te voren dacht over het moeder-zijn, klopte niet'
"Er was niemand die mij vertelde dat zwangerschap heel zwaar kan zijn, of zelfs traumatisch, of dat het moederschap gepaard kan gaan met depressies en angstaanvallen", vertelt Gerda* (35). Voor de podcast Niet in mijn buik sprak maker Olga Oost met Gerda over hoe zij in 2020 moeder werd en nu een lans breekt voor realistisch moederschap.
#3 - Ben je niet bang dat je spijt krijgt? - Niet In Mijn Buik
Gerda beschrijft hoe ze zich eerst niet kon voorstellen dat iemand voor abortus zou kiezen, maar die keuze nu wel kan begrijpen. "Het gaat in die discussies vaak alleen maar over het kindje, het is leven, daar moet je van afblijven. Of het gaat om het recht op baas in eigen buik. Ik denk dat het allebei waar is, maar het gaat nooit over: waarom kiezen vrouwen voor een abortus?" Misschien zou Gerda de keuze voor abortus nu wél maken, als ze zwanger zou worden.
De roze wolk?!
In haar verhaal beschrijft ze ook dat ze de 'roze wolk' waarover veel gesproken wordt zelf lang niet ervaren heeft. "Alles van wat ik van tevoren had gedacht over wat het moederschap zou zijn, klopte niet. Het beeld dat mensen me altijd voorspiegelden: 'het mooiste dat je ooit overkomt', 'het zal je voorgoed veranderen', in positieve zin. Ik was daar zo van in de war. Ik probeerde erover te praten met moeders in mijn omgeving, maar ik kreeg weinig begrip, of zij deden alsof ze me niet begrepen."
En die moedermaffia? Daar heeft Gerda het wel mee gehad. "Dat zijn vrouwen die zeggen: 'ik heb heel lang borstvoeding gegeven', 'ik slaap wel samen met mijn kind', 'ik blijf thuis en ga niet meer aan het werk'. En eigenlijk zeggen ze daarmee: dat moet jij ook doen. Ik vond dat in het begin frustrerend. Maar nu merk ik dat mijn manier óók werkt."
Wat krijg je ervoor terug?
Pas toen Gerda haar ervaringen ook online deelde kreeg ze reacties van vrouwen die zich in haar verhaal herkenden. Of ze zelf spijt heeft van het moederschap? Nu haar dochter ouder wordt merkt Gerda hoeveel moois en liefde het haar ook brengt. En: "wat ik ervoor terug krijg? Dat ik zelf ook weer even kind kan zijn."
Niet in mijn buik
In de podcast Niet in mijn buik onderzoekt Olga Oost (35 jaar) hoe het kan dat zij altijd dácht dat ze ooit kinderen zou willen, maar tevergeefs wachtte tot haar eierstokken gingen rammelen. Waar komt die druk op het krijgen van kinderen vandaan? En waarom worden vrouwen zonder kinderwens niet serieus genomen? Via persoonlijke ervaringen, wetenschappelijke inzichten en taboedoorbrekende gesprekken onderzoekt ze de maatschappelijke druk rondom het moederschap en de obstakels voor vrouwen die kiezen voor een leven zonder kinderen.
* Volledige naam is bekend bij de redactie.