Achtergrond
NOS

Wat betekent het voor een jong kind als je vader heroïneverslaafd is? Djuna maakte een podcast

foto: Duna Kramerfoto: Duna Kramer
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent het voor een jong kind als je vader heroïneverslaafd is? Djuna maakte een podcast

Wat was de impact van de heroïneverslaving op het leven van een opgroeiende dochter? Toon Kramer en zijn dochter Djuna gaan in de podcast Clean de confrontatie aan met Toons verleden met een verslaving. In NOS Met het Oog op Morgen vertellen ze erover.

Toon is inmiddels ongeveer 6 jaar afgekickt. Toen Djuna werd geboren zat hij middenin een verslaving. "Die periode was eigenlijk heel goed, maar ik was me er ook bewust van dat ik een baby niet aankon. Maar een baby is opzich natuurlijk geweldig."

Onzichtbaar

In die periode was hij altijd aan het werk, vertelt Toon: "Ik kwam emotioneel wel heel erg klem te zitten. Want ik wilde geen klein meisje achterlaten, maar ik kon eigenlijk ook niet in de relatie blijven. Toen ben ik op een gegeven moment steeds meer gaan gebruiken. Toen was Djuna drie jaar, en kwam ik erachter hoe de zaken er echt bij stonden."

Volgens schattingen van Jellink zijn er vandaag de dag nog zo'n 14.000 mensen in Nederland verslaafd aan heroïne. De meesten niet zichtbaar. Dat herkent Toon. "Toen was ik zeker onzichtbaar. Ik reed in m'n auto, zorgde dat ik elke dag geld had, ik werkte altijd. Een heleboel mensen zie je het niet van."

Sneller volwassen

Djuna was zich er altijd bewust van dat haar vader verslaafd was, vertelt ze. "Ik wist altijd al wel dat hij hiermee worstelde. Dat werd niet echt van mij weggehouden. Als kind weet je niet echt wat dat betekent, maar ik wist wel: mijn papa is verslaafd. Mijn vader is is wel een tijdje weggeweest uit mijn leven, we hadden altijd wel een goede band gehad, maar hij zat duidelijk niet lekker in z'n vel."

En dat heeft impact op haar leven gehad, zegt ze: "Je wordt wel een beetje sneller volwassen denk ik. Tenminste, je hebt door dat het niet goed gaat met je ouder, je wil helpen. Maar je weet niet hoe."

In de audio documentaire Clean werd gemaakt door Djuna voor DOCS.

Wat betekent het voor een kind als je vader verslaafd is aan de heroïne?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie