Cultuur & Media
AVROTROS

'Apps geven een gevoel van controle in een wereld die steeds minder controleerbaar wordt'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Apps geven een gevoel van controle in een wereld die steeds minder controleerbaar wordt'

"We leven in een tijd waarin we constant het gevoel hebben dat we dingen moeten controleren. Onszelf, ons werk, ons leven. Dat controlegevoel wordt ons ook aangepraat. Alsof je je geluk zelf kan bepalen, terwijl je daar eigenlijk weinig over te zeggen hebt", vertelt filosoof en journalist Doortje Smithuijsen in MISCHA!. In haar nieuwe boek Iedereen verslaafd vertelt Smithuijsen waarom we zo verknocht zijn aan al die apps, programma's en apparaten.

#148 - Doortje Smithuijsen - MISCHA!

"Er zijn in de samenleving veel redenen om gestrest of angstig te raken, of ongelukkig van te worden. Je hebt constant het idee dat er crises op je afkomen waar je je gewoon geen raad mee weet", vertelt Smithuijsen.

Om toch een gevoel van controle te krijgen grijpen we naar de telefoon. Smithuijsen: "Apps geven constant prikkels, in de vorm van berichten. Je hebt steeds het jagers-verzamelaars-gevoel: ik moet iets doen. Dat kan heel bevredigend zijn, je krijgt het gevoel dat je controle hebt in een wereld die steeds minder controleerbaar wordt."

Zelf ook een beetje verslaafd

Hoewel Smithuijsen zelf dacht dat ze niet zo verslavingsgevoelig was, ontdekte ze dat ook zij een zwakke plek heeft. "In de periode dat ik een huis probeerde te kopen raakte ik mega verslaafd aan Funda. Ik had het op dat moment zelf nog niet echt door, wat vrij ironisch is als je een boek schrijft over digitale verslaving."

Smithuijsen heeft zelf geen 'huizentrauma'. Maar als er op de radio of in de krant werd gesproken over de woningmarkt, raakte ze "enorm gestresst". "Ik loste dat voor mijn gevoel op met Funda. Ik dacht: er is een huizencrisis, het wordt verschrikkelijk, laat ik maar snel proberen een woning te kopen."

#148 - Doortje Smithuijsen - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie