Achtergrond
NTRVPRO

Samenwonen in een azc. Dé oplossing voor de asielopvangcrisis en wooncrisis?

foto: Robert Oosterbroek
  1. Nieuwschevron right
  2. Samenwonen in een azc. Dé oplossing voor de asielopvangcrisis en wooncrisis?

Nederland kampt met een asielopvangcrisis én een wooncrisis. Je zou denken dat die problemen zich moeilijk tegelijkertijd laten oplossen, maar in Utrecht denken ze daar anders over. Daar wonen Nederlandse jongeren samen met asielzoekers in een azc. Hoe werkt dat? Vroeg radiomaker Misha Koole zich af. Hij volgde de jongeren een dik half jaar en maakte de DOCS-aflevering Hun opvang, mijn huis.

#167 - Hun opvang, mijn huis - DOCS

Controversieel idee?

Niene Oepkes en Jan Braat, de bedenkers van het project, realiseerden zich tien jaar geleden dat het niet alleen belangrijk was om asielzoekers te huisvesten, maar dat je ook de zorgen van de buurtbewoners serieus moest nemen.

Het lijkt een controversieel idee, maar de filosofie van het project ontstond uit pure noodzaak. Toen de gemeente Utrecht rond 2015 bekendmaakte in de wijk Overvecht een tijdelijk azc te willen neerzetten, stuitten ze op veel boze wijkbewoners. Die waren ervan overtuigd dat hun wijk al genoeg problemen had. "Hun kinderen moesten tien jaar wachten op huisvesting en die vluchtelingen, die kregen maar van alles. De buurt zei: we steken de tent in de hens, we gaan knokploegen opzetten."

Iedereen welkom

Om de boze Overvechters tegemoet te komen, bouwden ze een azc met een koffietent waar de hele wijk welkom was, organiseerden ze cursussen en activiteiten voor wie maar wilde én stelden ze een deel van het azc beschikbaar aan jonge Overvechters die wanhopig op zoek waren naar een kamer. Die aanpak wierp zijn vruchten af.

"Langzaam maar zeker werd het rustiger en merkte de bewaking dat ze steeds minder te doen hadden, omdat het er gewoon gezellig was en mensen praatten en ondernamen dingen met elkaar. De buurt kwam niet aanvallen, er gebeurde helemaal niets geks."

Niet alleen maar Kumbaya

Zayira is één van de jongeren die op het azc woont. Ze was door het dolle heen toen ze eindelijk een kamer had gevonden, maar realiseerde zich pas na verloop van tijd waar ze ja tegen had gezegd: "Dat we als 30 jongeren tussen 300 asielzoekers gingen wonen. Het is natuurlijk wel goed om te beseffen dat niet iedereen hier met plezier zit. Je moet niet verwachten dat het één en al Kumbaya, lekker feestjes vieren is. Dat was wel even een reality check voor mezelf, ja."

De jongeren huren niet alleen een kamer, er wordt ook van ze verwacht dat ze actief bezig zijn met het ontmoeten en helpen van asielzoekers. "Dit is een huisvesting-project bedoeld om integratie te bevorderen", legt Ton van Stichting Tijdelijk Wonen uit. Hij is verantwoordelijk voor de huisvesting en de inzet van de jongeren.

Politieke wind

Nu, een decennium later, zijn de tijden wel wat veranderd. Er is niet alleen sprake van een enorm tekort aan opvangplekken, er waait ook nog eens een politieke wind door ons land die migratie het liefst zoveel mogelijk aan banden zou willen leggen. Is er nog wel ruimte voor een project dat azc’s wil bombarderen tot een soort wijkcentrum, dat kostbare opvangplekken laat bezetten door Nederlandse jongeren en dat asielzoekers wil helpen integreren nog vóórdat ze een verblijfsstatus hebben bemachtigd?

Gerelateerde podcast

DOCS

DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie