KNVB kijkt naar wereldvoetbalbond voor betere aanpak hersenschuddingen
- Nieuws
- KNVB kijkt naar wereldvoetbalbond voor betere aanpak hersenschuddingen
[EO] PSV-linksback Jetro Willems kwam in de Champions League-ontmoeting hard in aanraking met doelman Jeroen Zoet. Kortstondig was de verdediger van de wereld. Hij verliet het veld, werd getest door de medische staf en mocht vervolgens de wedstrijd hervatten. Toen hij twintig minuten later duizelig in de kleedkamer zat werd hij pas gewisseld. Was dat doorvoetballen verstandig of niet?
In andere sporten, zoals bijvoorbeeld bij rugby en American Football, weten ze het wel - daar is een stevig hoofdletselprotocol. Een dergelijk protocol naar aanleiding van het incident met Willems en enkele eerdere gevallen zou duidelijkheid moeten geven aan clubs die geconfronteerd worden met een speler met hoofdletsel.
KNVB-arts Edwin Goedhart legt bij Dit is de Dag uit dat in Nederland wel degelijk maatregelen bestaan. Zo is er de drie minuten-regel, waarbij scheidsrechters wedstrijden drie minuten mogen stilleggen om de ernst van een hoofdblessure vast te stellen.
FIFA aan zet?
Maar er is ruimte voor verbetering. Goedhart: "Een clubarts zou bijvoorbeeld beelden moeten kunnen bekijken van een incident. Dat is nu verboden door wereldvoetbalbond FIFA." Als de arts van PSV de videobeelden had gezien bij het incident met Jetro Willems, had hij hem laten wisselen, stelt Goedhart.
Een andere optie zou het verruimen van wisselmogelijkheden kunnen zijn. Nu mogen ploegen drie keer wisselen, maar bij een speler met een hersenschudding zou je een uitzondering kunnen maken. Dat durft de FIFA ook nog niet aan, zegt Goedhart. "Ze zijn bang dat een speler dan de schijn ophoudt van een ernstige blessure om zo zijn team een voorsprong te geven."
Toch klinkt er vanuit de voetballerij soms ook een ander geluid. FC Utrecht-trainer Erik ten Hag noemde het idee om zijn linksback Kevin Conboy na een stevige botsing te wisselen 'watjesgedrag', waar de Nederlandse voetballerij 'aan kapot gaat'. Arts Goedhart: "Op het kennisniveau in de voetballerij valt nog wel wat te verbeteren. Dit is niet hoe we een hersenschudding moeten benaderen."
American Football
In andere sporten bestaat er al een concussion protocol. Bij American Football werd het protocol in 2009 ingevoerd. Onderdeel van het protocol is de aanwezigheid van een onafhankelijke arts langs het veld. Die heeft de ruimte om spelers van het veld te verwijderen als hij of zij inschat dat het niet verantwoord is om verder te spelen.
KNVB-arts Goedhart vindt dat niet meteen wenselijk bij het voetbal. "Het gaat er om dat je moeilijke gevallen kan onderscheiden. Je moet de speler in kwestie echt kennen om in te schatten of hij anders reageert dan normaal."
De ontwikkelingen gaan in de Verenigde Staten desalniettemin onverminderd hard verder. Sinds dit jaar staan er zelfs sancties op het niet naleven van het protocol: clubs riskeren een stevige geldboete als ze risico's nemen met het welzijn van hun spelers.