Achtergrond

Moeten we blij zijn met 'maar' 3% stijging van de zorgpremie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we blij zijn met 'maar' 3% stijging van de zorgpremie?

We moeten met z'n allen veel scherper zijn om het zorgstelsel echt te veranderen. Anders wordt de zorg in de toekomst onbetaalbaar. Het lijkt nog mee te vallen met de stijging van de zorgpremie, maar schijn kan bedriegen. Die waarschuwing uitte de directeur van vergelijkingssite Independer Coen de Ruiter vandaag in De Ochtend. Vandaag en morgen komen de zorgverzekeraars met de zorgpremies voor 2018.

Gebrek aan urgentie

Independer-directeur De Ruiter signaleert een gebrek aan urgentie als het gaat om structurele veranderingen om de zorgkosten in de hand te houden. Ook vindt hij de beperkte premiestijging zoals die door CZ vrijdagmorgen werd bekend gemaakt niet per se hoopgevend. De verzekeraar betaalt nu een gedeelte van de premie zelf, door de reserves aan te spreken. "Maar die reserves zijn niet eindeloos, dus uiteindelijk zullen we de hogere kosten zelf moeten betalen," aldus De Ruiter.

Wel degelijk een grote stijging

De zorgkosten stijgen bovendien buitenproportioneel hard. "Als je ziet dat de loonontwikkeling en de inflatie op maximaal anderhalf procent worden berekend, dan stijgen de zorgkosten dus drie á vier keer zo hard. We staan dus voor belangrijke keuzes'', aldus De Ruiter. "Daar zit een grote maatschappelijke vraag voor de toekomst."

Zorg trekt geld weg

Ook de Nieuwsgieren van De Ochtend namen deze week de stijgende zorgkosten onder de loep. Vanochtend benadrukte de zorgbestuurder van VGZ en oud minister van Volksgezondheid Ab Klink bij de Nieuwsgieren dat de kosten voor de zorg niet de pan uit moeten rijzen. "Anders drukt het allerlei andere uitgaven op de Rijksbegroting weg, zoals Onderwijs en Defensie. Daarom moeten we heel kritisch op de uitgaven voor zorg blijven", zei Klink.

Kwestie van solidariteit

Zowel Klink als De Ruiter hopen dat de zorgsector vooral blijft kijken naar preventie. Ook zal er meer dan vroeger nadruk komen op solidariteit tussen de gezonde en de zieke mensen. En dat wordt een uitdaging want uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen moeite hebben om voor bijvoorbeeld rokers mee te betalen. Maar ook voor mensen die blessures oplopen door gevaarlijke sporten. "En dan wordt het moeilijk want waar ligt dan de grens of sport nou goed voor je is of gevaarlijk", aldus De Ruiter.

Ster advertentie
Ster advertentie