Achtergrond

Gijs van Dam: 'Jelle Brandt Corstius is knettergek en een fantast'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gijs van Dam: 'Jelle Brandt Corstius is knettergek en een fantast'

De Rechtbank in Amsterdam wil dat tv-journalisten Jelle Brandt Corstius en Frits Barend schriftelijke verklaringen afleggen in de #MeToo-zaak rondom tv-producent Gijs van Dam. "Frits Barend speelt een kwalijke rol in dit alles", zegt Van Dam in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

Verklaringen oud-werkgevers

Van Dam wordt door Brandt Corstius beschuldigd van verkrachting. De verklaringen kunnen worden gebruikt in een eventueel latere rechtszaak. "Ze mogen daarin niet liegen, want dan is het meineed", aldus Van Dam. Ook de top van RTL, Fremantle Media en tv-regisseur Bert van der Veer krijgen vragen van de rechter voorgelegd. Zij waren in 2002, het jaar waarin de verkrachting zou hebben plaatsgevonden, de werkgevers van Van Dam.

#MeToo

Gijs van Dam kwam in oktober vorig jaar landelijk in het nieuws, nadat Jelle Brandt Corstius een open brief in dagblad Trouw publiceerde. Daarin schrijft Brandt Corstius dat hij in het begin van zijn televisie-carrière is gedrogeerd en gedwongen tot orale seks. Het stuk leidde tot speculatie over de vermeende dader. Van Dam voelde zich gedwongen de openbaarheid te zoeken, omdat het om een gelogen verhaal zou gaan. Van Dam gaf in het televisieprogramma Pauw toe dat hij seks heeft gehad met Brandt Corstius, maar dat zou met wederzijdse instemming zijn gebeurd.

In beroep

In een door Van Dam aangespannen zaak bij de Raad voor de Journalistiek, werd maandag geoordeeld dat Trouw ‘deels onzorgvuldig’ heeft gehandeld. De krant heeft de beschuldigingen van Brandt Corstius volgens de Raad als feit gepresenteerd. Tegelijkertijd oordeelde de Raad dat de krant wél zorgvuldig heeft gehandeld bij het publiceren van het stuk. Uit het stuk kon het grote publiek volgens de Raad namelijk niet afleiden over wie het stuk ging. Van Dam gaat tegen deze laatste beslissing in beroep, zegt hij tegen presentator Sven Kockelmann.

‘Dat slachtoffer ben ik'

In het gesprek in 1 op 1 laat Van Dam weten dat zijn leven sinds de beschuldigingen op zijn kop staat. "Google mijn naam. Dan zie je dat dit nooit meer weggaat", zegt Van Dam. "Mijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn, dat is heel treurig." Zijn bedrijf is naar eigen zeggen ‘kapot’. "Voor mij is er een dader en een slachtoffer. En dat slachtoffer ben ik", voegt Van Dam eraan toe. Jelle Brandt Corstius noemt hij een fantast. "Knettergek is-ie."

Van Dam heeft aangifte gedaan wegens smaad en laster en Brandt Corstius aangifte van verkrachting. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de aangiftes nog en maakt naar verwachting binnenkort bekend of het een zaak start. Van Dam verwacht dat dit voor de zomer duidelijk zal worden.

Volg 1op1 op Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie