Achtergrond

Urk is hot, maar waarom?

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. Urk is hot, maar waarom?

Een huis op Urk wordt bestormd door een menigte van ongeveer honderd boze jongeren. Het is hommeles tussen Soufyan en Jan-Willem, twee Urker jongens. Het loopt uit de hand. De politie slaat op de menigte in met wapenstokken en het dorp is een paar dagen in rep en roer. Een jaar later is de rust wedergekeerd.

Drie dagen bivakkeren Shayno Numansen en Thijs van Litsenburg van NPO Radio 1-collectief Alicante op Urk. Ze gaan op pad met de vraag: hoe is het om jong te zijn op Urk? Ze komen erachter dat 'de Urker' niet zomaar in zijn kaarten laat kijken. Argwaan voert de boventoon als blijkt dat ze van 'de media' zijn.

{podcast audio="125261" caption="#5 - Urk: van vissersdorp tot trending topic" }

Mini-maatschappij Urk

Jongeren met verschillende achtergronden komen aan het woord. Shayno en Thijs brengen een bezoekje aan de voetbalclub, gaan langs bij de visserijschool en spreken af met jongeren in een lokaal café. "Alles wat op Urk gebeurt wordt zo opgeblazen", vertelt Jantine. Ze is een vriendin van Gerda en Mathilde die meedoen aan een tv-realityserie over het vissersdorp.

"Iedereen denkt dat dit dorp heel christelijk is, dat er incest plaatsvindt en dat alle jeugd coke snuift", stelt Mathilde cynisch.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De verslaggevers komen naar Urk met een witte vlag, zonder op zoek te zijn naar sensatie. Ze treffen een dorp waar de bewoners hartelijk en warm zijn. De gemeenschap is hecht. Men werkt én woont er.

Urk is economisch niet afhankelijk van een andere stad. Het is een zelfvoorzienende mini-maatschappij en dat is best uniek voor een dorp in Nederland. Ga maar na: in de meeste dorpen wonen wel mensen, maar ze werken bijvoorbeeld in een stad in de buurt.

Rode oren door de rellen

Het gemeenschapsgevoel verklaart voor een groot deel ook de ongeregeldheden rond Soufyan, een jaar geleden. Vrijwel iedere Urker kent elkaar. Tenminste: dat beeld krijgen Shayno en Thijs als ze met jongeren in gesprek gaan. Zodra er dus een ruzie is, voelen veel bewoners van Urk zich daarbij betrokken.

Quote

Iedereen denkt dat Urk heel christelijk is, dat hier incest plaatsvindt en dat de jeugd coke snuift

Mathilde, woont op Urk

Een jaar geleden is het dus loos op Urk. Deze week gebeurt er niks. Volgende week zou het weer loos kunnen zijn. "Maar in Amsterdam is het ook iedere week rellen", lacht Mathilde. Ze geeft wel nog even toe dat ze soms rode oren krijgt als ze leest over de ongeregeldheden op Urk. "De vuilniszakken liggen dan kapot gescheurd over straat. Maar er raakt nooit iemand gewond!"

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie