Achtergrond

'Het WK is de mooiste maand, Poetin was onzichtbaar op dit toernooi'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het WK is de mooiste maand, Poetin was onzichtbaar op dit toernooi'

"Het was een geweldig feest", zegt journalist en eigenaar van de Moscow Times, Derk Sauer, die normaal gesproken vooral kritiek heeft op het Rusland van Poetin. Hij reageert in het radioprogramma Spraakmakers op de stelling van de dag: het WK in Rusland was een groot succes.

'Russen die ineens feest konden vieren'

Derk Sauer woont met zijn gezin in Moskou en heeft, zoals hij het zelf zegt, "de mooiste maand" achter de rug. Hij zag een prachtige symbiose tussen "Russen die ineens feest konden vieren en westerlingen die zagen dat Rusland niet alleen een donkere plek is". Voor Sauer even geen mensenrechten en homofobie, maar een land dat ook heel gastvrij kan zijn en prachtige plekken heeft.

'Poetin was onzichtbaar op dit toernooi'

De grote winnaar van dit toernooi is voor hem de gewone Rus. "Het leven is niet makkelijk onder Poetin. De Russen waren toe aan een maand feestvieren. Zo konden ze samen met de Brazilianen op het Rode Plein om twee uur ’s nachts een biertje drinken, iets wat anders volstrekt uitgesloten is." President Poetin lijkt tot de verliezers te behoren: "Poetin was onzichtbaar op dit toernooi. En grappig genoeg is zijn rating tijdens het WK naar beneden gegaan in plaats van omhoog."

"Er is een zaadje geplant"

Sauer verwacht niet dat na het wereldkampioenschap het leven nu ineens een stuk vrolijker zal blijven in Rusland. Wel denkt hij dat het de jonge mensen hoop geeft. "Er is een extra zaadje geplant: hoe het leven kan zijn in Rusland, een vrolijk leven. En dat je met mensen uit het buitenland gewoon een normale dialoog kunt voeren. Ik denk dat dat voorlopig nog wel zal nagalmen."

Ster advertentie
Ster advertentie