Achtergrond
NTRVPRO

Hoe ziet een retourtje naar de maan Europa eruit?

foto: Wikimedia Commonsfoto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ziet een retourtje naar de maan Europa eruit?

Is er leven buiten de aarde? Stel dat wetenschappers er leven vinden, wat dan? In Radio Doc Op zoek naar leven doen radiomaker Mathijs Deen en hoogleraar Bert Vermeersen een retourtje naar de maan Europa. Lukt het hen om buitenaards leven te ontdekken?

Buitenaards leven

2020 is niet alleen het jaar van de Corona en de verkiezingen in Amerika, het is ook het jaar van de grote ontdekkingen voor de wetenschappers die speuren naar buitenaards leven binnen het zonnestelsel, op plekken waar het eerst voor onmogelijk werd gehouden. De miniplaneet Ceres in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter bleek onder haar rotsige oppervlak een zoute oceaan te herbergen. In de buitenste atmosfeer van Venus werd een stof gemeten die heel goed door bacteriën gemaakt kan zijn. Ondertussen bereidt ESA een missie voor naar de maan Europa die om Jupiter draait, om in diens Eindeloze oceaan te speuren naar leven.

Alle onheil op moeder Aarde, gevoegd bij de veelbelovende berichten uit de ruimte, dreven radiomaker Mathijs Deen naar Bert Vermeersen, hoogleraar planeetonderzoek in Delft, voor een reis weg van de aarde; een retourtje naar de maan Europa.

Stark Trek-generatie

Een documentaire met een sausje science fiction, zo omschrijft Mathijs Deen Op zoek naar leven. ''Ik vind het leuk om de verbeelding te laten starten bij wetenschappers. Dat lukte bij Bert Vermeersen heel goed. Hij kijkt als aardkundige naar de planeet, dat vond ik interessant. Bovendien zijn we allebei van de Stark Trek-generatie. Samen maken we een virtuele reis naar de maan Europa. Het is mooi om de verbeelding aan het werk te zetten.'

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=Fmn4FXXnIc4" start="false"}

De verbeelding gebruikt Mathijs Deen als een literaire techniekom de waarheid over het voetlicht te krijgen. ''Ik wilde aan de ene kant iets vertellen over de evolutie en het ontstaan van het leven, en aan de andere kant gebruik maken van literaire technieken. Daarom begeeft de documentaire zich op het grensvlak tussen fictie en non-fictie. Je zou kunnen zeggen dat ik fictie en verbeelding gebruik om iets non-fictiefs te vertellen.''

Op zoek naar leven hoor je vanavond om 21.00 uur in Radio Doc.

Meer radiodocumentaires?

Radio Doc zendt zondag tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uit. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via jouw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie