Achtergrond

Monumenten van omstreden Nederlanders, weghalen of niet?

foto: Het beeld in Hoorn - Martijn Grimmiusfoto: Het beeld in Hoorn - Martijn Grimmius
  1. Nieuwschevron right
  2. Monumenten van omstreden Nederlanders, weghalen of niet?

[KRO-NCRV] Het is geen goed idee om omstreden monumenten te verwijderen uit het straatbeeld omdat je daarmee ook een deel van de geschiedenis verwijderd. Dat zegt Geert Janssen, hoogleraar vroegmoderne geschiedenis, in De Ochtend op NPO Radio 1.

In Hoorn zijn deze week een aantal standbeelden beklad door de actiegroep ‘De Grauwe Eeuw’. De actiegroep wil dat Nederland het 'echte verhaal' van de Gouden Eeuw gaat vertellen. "J.P. Coen en Bontekoe waren massamoordenaars in dienst van de VOC en hebben hun koloniale terreur losgelaten op onder andere de bevolking van Nederlands-Indië", aldus de actiegroep.

Voor verslaggever Martijn Grimmius van Bureau M een reden om met een frisse blik naar mogelijk omstreden monumenten te kijken. Want welk monument mag wel uit het straatbeeld worden verwijderd? Bijvoorbeeld omdat die staat voor iets dat inmiddels omstreden is, of omdat het herinnert aan een gebeurtenis die tóch al door iedereen is vergeten. Hoe moeten we omgaan met monumenten van personen of gebeurtenissen waar we achteraf gezien nét iets minder trots op kunnen zijn dan we dachten op het moment dat ze onthuld werden?

Zwarte randjes beschreven

Er is al eerder discussie geweest over het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn, vertelt Aart Ruppert, fractievoorzitter van de lokale partij VOC Hoorn. Bij het afbreken van de kermis werd het standbeeld van zijn sokkel gereden.

In Hoorn werd toen gediscussieerd over het wel of niet herplaatsen van het beeld. Op verzoek van de raad is er een extra plaquette op het monument aangebracht, waar ook de zwarte randjes van het VOC verleden uitgebreid waren beschreven. Ruppert: "Wij dachten dat met dat gebaar de discussie afgelopen zou zijn."

Coentunnel

Maar waar ligt de grens? Want als je dit specifieke beeld zou verwijderen, moet je dan ook de Coentunnel een andere naam geven? En kan prins Bernhard dan nog wel als straatnaam? Volgens Geert Janssen hebben dit soort omstreden monumenten juist een belangrijke functie. "Ze stellen je in staat om verschillende verhalen en perspectieven te vertellen."

Ster advertentie
Ster advertentie