Binnenland
NOSNTR

Steeds meer ouderenzorgorganisaties financieel in zwaar weer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer ouderenzorgorganisaties financieel in zwaar weer

De financiële situatie van instellingen in de ouderenzorg wordt onhoudbaar. De kosten stijgen en de inkomsten staan onder druk. Als er niets verandert dan zal dat leiden tot faillissementen. Dat concludeert accountantskantoor BDO nadat ze de jaarverslagen van bijna 800 zorginstellingen analyseerden. In Nieuws en Co spreken we erover met Mike Tagage van BDO.

Video niet beschikbaar

Rode cijfers

BDO waarschuwt dat de kwaliteit van ouderenzorg zal verslechteren als er niets verandert. Dan kan het gaan om minder persoonlijke aandacht, minder tijd voor het verzorgen van mensen of minder dagbesteding. "Wat wij zagen was zorgwekkend", zegt Tagage. "Wij zagen ten opzichte van het jaar ervoor dat de resultaten zijn gehalveerd. We zagen meer verlieslatende instellingen, dus met rode cijfers. En we zagen een enorme stijging van de inuurkosten."

Dat komt doordat inhuurkrachten meer geld kosten dan vaste krachten, aldus Tagage. "Inuurkrachten kosten meer geld inderdaad. Maar we zien ook effecten als ziekteverzuim bij het vast personeel als oorzaak. Afgelopen jaar was dat ruim 9% in het vierde kwartaal. En je ziet eigenlijk dat het werken met zzp'ers ook voor het vaste personeel best lastig kan zijn."

Korting

Roeli Mossel van NNCZ, de koepel van ouderenzorgorganisaties deelt die zorgen. "Wij zien natuurlijk hetzelfde als wat nu uit het onderzoek komt. Wat boven ons hoofd hangt is dat wij gekort gaan worden dit jaar. Uit onderzoek blijkt nu al dat een aantal organisaties financieel in zwaar weer zitten."

Tegen die korting van het kabinet gaat de koepel actievoeren. Maar er is volgens haar een echte omslag nodig: "Eigenlijk vragen we maar één ding. Haal die kortingen die voorgesteld zijn voor 2024 voor ons weg. En dan zeggen wij toe dat we volop onze energie aan de vernieuwing gaan geven."

Financiële situatie voor ouderenzorg onhoudbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie