Achtergrond
KRO-NCRV

Stiekem geld verdienen over de rug van onthoofde journalist

foto: Susan Sarandon in Viper Club/Youtubefoto: Susan Sarandon in Viper Club/Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Stiekem geld verdienen over de rug van onthoofde journalist

In de film ‘Viper Club’ probeert een Amerikaanse verpleegster met man en macht om haar zoon, die als journalist in Syrië gegijzeld is, vrij te krijgen. Dat verhaal kwam Diane Foley bekend voor. Haar zoon James werd in 2014 in Syrië vermoord, het gruwelijke onthoofdingsfilmpje ging de wereld over.

Maar Foley wist niets over de film, meldt de Washington Post. De makers namen nooit contact met haar op. Foley is not amused. Sjors Fröhlich, hoofdredacteur van BNR, begrijpt dat volkomen, zegt hij in Het Mediaforum in Spraakmakers.

Het is een grote film, een Hollywoodproductie voor Youtube met Susan Sarandon in de hoofdrol. "De makers zeggen dat de film fictie is en gebaseerd op verschillende verhalen, maar dat kán helemaal niet", zegt Fröhlich. "Dit is één op één het verhaal van Foley - zelfs het beroep van de moeder klopt precies." Hun opstelling vindt Fröhlich onvergeeflijk en dom. Als ze een duidelijke verwijzing naar Foley hadden gemaakt, en een deel van de opbrengsten zouden schenken aan een stichting in zijn nagedachtenis, had dat juist positief voor hen uitgepakt.

Natuurlijk kunnen de filmmakers dan alsnog een fictiefilm maken, want een fictiefilm maken op basis van een waargebeurd verhaal mág, daar zijn de forumleden het over eens. Zo’n verhaal is niet iemands eigendom.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Te heftig

Ook inhoudelijk is het vermijden van Foleys nabestaanden een gemiste kans, denkt forumlid Catherine Keyl, columniste en presentatrice. Gesprekken met de moeder van James hadden de film veel achtergrondinformatie en verdieping kunnen geven. Ze gaat de film niet bekijken, ze verwacht dat die voor haar te heftig is.

Spraakmaker cabaretier Jasper van Kuijk wil dat ook niet. Hij kan niet verkroppen dat juist Youtube, het kanaal waarmee Foleys gruwelijke einde de wereld over ging, nu op eigen houtje over zijn rug geld wil verdienen.

Ster advertentie
Ster advertentie