Achtergrond
KRO-NCRV

Malik Azmani: Geen Europees herstelgeld voor 'Poolse boeven met befje'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Malik Azmani: Geen Europees herstelgeld voor 'Poolse boeven met befje'

Vanuit Straatsburg blikt de vervangend fractievoorzitter van de liberalen in het Europees Parlement terug op het vurige debat met de Poolse premier Mateusz Morawiecki dinsdag. Ook Malik Azmani sprak hem toe en van hem “mag de geldkraan naar Polen dicht” als sanctie voor Polen. Dat zegt hij bij 1 op 1.

“Het was een stevig debat en dat heeft wat mij betreft ook consequenties”, zegt Malik Azmani vanuit Straatsburg. En dat betekent dat de 34 miljard euro uit het herstelfonds die gereserveerd is voor Polen, wat Azmani niet naar Polen gaat. “Dat geld is ook afkomstig van de Nederlandse belastingbetaler. Dat kan niet ergens heen waar je de rechtspraak niet kunt vertrouwen.” Geen cent dus voor de “Poolse boeven met een een befje”, aldus Azmani.

Volgens de VVD’er Azmani heeft de Poolse premier Morawiecki totaal geen punt in zijn kritiek op de EU. Hij is het die de afspraken schendt en de gevolgen “mag hij zelf uitleggen aan de bevolking”.

foto: ANP

De Poolse premier Mateusz Morawiecki bij het debat in het Europees Parlement

Azmani benadrukt dat hij “schouder aan schouder staat met de Poolse bevolking”, maar dat zijn harde kritiek vooral de Poolse regering treft. “Het is niet voor niets dat de Poolse bevolking met meer dan 100.000 mensen de straat op is gegaan en dat is precies wat er moet gebeuren.”

Bekijk hieronder het gehele gesprek terug:

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie