Achtergrond

Voor 9/11 kwamen er meer mensen om door aanslagen, maar dat weet niemand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voor 9/11 kwamen er meer mensen om door aanslagen, maar dat weet niemand

Van alleen maar ellendig nieuws stompen mensen af, maar hoe plaats je nieuws over aanslagen in een context? En wat kunnen nieuwsorganisaties daarmee? Ralf Bodelier van Worlds Best News houdt het nieuws nauwlettend in de gaten en plaatst actuele gebeurtenissen in context. Als hij de baas zou zijn van een nieuwsrubriek, zou hij op deze manier het nieuws openen:

"Ik zou ook openen met de aanslag in Manchester. En bovendien ben ik een vader, waarvan de tienerdochter ook naar dit soort concerten gaat. Maar ik zou aan dit nieuws iets belangrijks toevoegen. En wel dat er vandaag in Europa minder terrorisme is dan in de tijd dat ik als tiener naar concerten ging.

De huidige golf terrorisme begon op 11 september 2001. In de 16 jaar die sinds dien zijn verstreken, stierven in Europa rond de 700 mensen door aanslagen van geradicaliseerde moslims. Maar in de 16 jaar vóór 11 september 2001, stierven 2200 mensen door aanslagen. Dat waren er drie keer zo veel, het was de tijd van de IRA, de RF en de ETA.

De mensen die vandaag rouwen in Manchester, het zal hen niet troosten. Maar uit de cijfers moet u constateren, dat de kans om in Europa te sterven door terrorisme, niet is toegenomen, maar is afgenomen."

'Er is een positieve blik op de wereld nodig'

Pieter Klein, adjunct hoofdredacteur van RTL Nieuws, snapt de context. "Voor ons is het meer de vraag of mensen aanslagen-murf zijn." Klein heeft een aanmerking op het pleidooi van Bodelier. "Perspectief is altijd nodig maar bij dit perspectief is ook een kanttekening te plaatsen. Ik herinner me ook de tijd voor 9-11 en veel aanslagen waren gericht tegen andere doelwitten."

RTL Nieuws probeert om ook ander nieuws in de bulletins te stoppen. "Meer menselijke maat", noemt Pieter Klein het. Alleen "een bak ellende over de mensen heen storten", dat vindt Klein geen goed idee. "Mensen stompen letterlijk af en keren zich af van het nieuws. Er is ook een andere, positieve, blik op de wereld nodig."

Bekijk hier het fragment van de Nieuwsgieren

Ster advertentie
Ster advertentie