Achtergrond
KRO-NCRV

Ga je vaak met vakantie? Dan verpest je het klimaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ga je vaak met vakantie? Dan verpest je het klimaat

We gaan steeds vaker met vakantie, het liefst ver weg naar luxe oorden. Maar al die verre vliegreizen en weelderige resorts hebben negatieve gevolgen voor het klimaat. "We maken ons heel druk om duurzaamheid, maar stappen doodleuk in een vliegtuig."

Video niet beschikbaar

Internationaal regelen

Dat zegt VVD-kamerlid Erik Ziengs vanmorgen in Spraakmakers op Radio 1. In het programma wordt gediscussieerd over de vraag of vakantiegangers zelf moeten opdraaien voor de milieukosten. Ziengs vindt van niet. "Het gaat om de bewustwording van de consument zelf. Als je denkt: "joh, ik ben bezig met het milieu, laat ik eens keuzes maken in mijn manier van vervoer."

Zo is de trein veelal een goed alternatief voor het vliegtuig, meent Ziengs. "Als je maar goed naar aanbiedingen zoekt." Regelgeving heeft volgens het Kamerlid alleen zin op internationaal niveau.

Hoge CO2-uitstoot toeristenbranche

Maar die regelgeving is nou juist zo lastig, vertelt Pier Vellinga, hoogleraar aan de Vrije Universiteit en Wageningen University & Research. "De luchtvaartsector is heel machtig en geeft veel tegenspel. Regeringen is het ook niet gelukt het in Parijs te regelen."

Het Parijsakkoord stelt inderdaad geen enkele grens aan de toeristensector, terwijl die CO2-uitstoot hoger is dan in de industriesector. Vellinga: "Reken je de kosten door aan het land waar het vliegtuig tankt of aan het land waar het naartoe gaat? De luchtvaart is niet in staat dit zelf te regelen, dat is een probleem."

Heel onlogisch

Wouter Bos heeft in het verleden geprobeerd de luchtvaart meer te belasten door middel van de vliegtuigtax, maar: "Dat is door een VVD-kabinet van tafel gehaald", zegt Vellinga. "Je moet dit op zijn minst op Europees niveau regelen. Dat gaat er ook wel aan komen. Dat de trein wel wordt belast en het vliegtuig niet, is natuurlijk heel onlogisch."

Ster advertentie
Ster advertentie