appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Gierende schreeuw klinkt tot eind juli

FOTOGRAAF: JVBEILEN
maandag 24 juli 2017 | VARA | Vroege Vogels Twitter

Het typische zomerse geluid van de gierzwaluw klinkt helaas maar een korte tijd. Traditioneel komen ze rond Koningsdag aan, en zijn ze eind juli wel weer zo'n beetje vertrokken. In de tussentijd komen ze alleen aan de grond om te broeden. Voor de rest doen ze alles in de lucht: eten, slapen, paren.

Het lijkt een continu geluid maar eigenlijk zingen ze in duet.

Dick de Vos

Luister naar de reportage met Dick de Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus Vogelzang: gierzwaluw

Kenmerken van de zang:

  • Hoog snerpend geluid
  • Gierende schreeuw
  • Vaak in duet met soortgenoten
  • Mannetjes zingen iets lager
  • Geluid klinkt continu
  • Langgerekt ‘griiiee’
  • Volume neemt toe

Vogel zonder pootjes 

De gierzwaluw behoort tot een aparte familie, die niets met de 'echte' zwaluwen van doen heeft. Zijn wetenschappelijke naam (Apus apus) betekent: 'zonder pootjes'. Hij heeft natuurlijk wel pootjes, maar voor een vogel die zo weinig aan de grond komt hebben lange pootjes niet zo veel nut.


Gierzwaluw op de grond. Fotograaf: Nella#

In de zomer vliegen de gierzwaluwen vanuit Afrika naar Nederland om te broeden. Dat broeden doen ze onder dakpannen, in smalle kieren onder dakgoten en in speciale nestkasten. Ze zijn zeer plaatstrouw: jarenlang gebruiken ze hetzelfde nest.

Na een verblijf van ongeveer drie maanden vliegen ze weer terug naar Afrika. Tot eind juli kan er nog worden genoten van het gierende geluid in Nederland.

Luister ook naar de volgende vogels:

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur. 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1