Binnenland

Steeds vaker mogen werknemers hun vrije dagen onderling ruilen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds vaker mogen werknemers hun vrije dagen onderling ruilen

Goede Vrijdag is voor veel werknemers het begin van een periode met een reeks vaste vrije dagen, die eindigt met Pinksteren. Bij veel bedrijven en overheidsorganisaties wordt op die feestdagen traditiegetrouw de telefoon niet of nauwelijks opgenomen, maar dat is langzaam aan het veranderen. Bas van Weegberg, bestuurslid van de FNV vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Het wordt voor werknemers steeds makkelijker om bijvoorbeeld Tweede Pinksterdag in te ruilen voor het Suikerfeest, ziet werkgeversvereniging AWVN. "Een paar decennia geleden waren werkgevers nog heel terughoudend. Maar bedrijven hebben gemerkt dat de praktische problemen meevallen of heel goed zijn op te lossen."

Dat is ook te zien in de cao's die op dit moment lopen. "We zien dat in 51 van de 703 cao's waar FNV bij betrokken was, is geregeld dat een officiƫle feestdag mag worden ingeruild voor een andere feestdag", vertelt Bas van Weegberg in de uitzending. "We weten niet of het toeneemt, maar de algemene trend is wel dat het op steeds meer plekken aan de orde wordt gesteld. En dat juichen wij van harte toe."

Zelf bepalen

In de nieuwe cao van Nederlandse universiteiten is bijvoorbeeld afgesproken dat elke instelling sinds 1 januari zelf mag bepalen of werknemers feestdagen mogen ruilen. Daar is volgens de universiteit in Maastricht al gebruik van gemaakt, onder meer om een joodse feestdag en het Suikerfeest te vieren.

Ook zijn er in diverse cao's andere regelingen opgenomen over feestdagen, bijvoorbeeld dat verlofverzoeken voor andere religieuze feestdagen altijd worden goedgekeurd. Verder zijn werknemers in een aantal sectoren standaard vrij op 1 mei, de Dag van de Arbeid. Die regeling geldt bijvoorbeeld voor de schoonmaak en logistiek.

Het verschilt kortom per sector hoe er wordt omgegaan met de feestdagen.

Steeds vaker mogen werknemers hun vrije dagen onderling ruilen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie