appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wij-bos is voor iedereen: 'Natuur is geen links of rechts verhaal, er is één aarde'

Vroege Vogels/anthea
zondag 15 november 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De natuur is voor iedereen. Die gedachte liet de oorspronkelijk uit Afghanistan afkomstige Qader Shafiq niet meer los. Daarom bedacht hij het Wij-bos. "Een grote diversiteit aan bomen die in harmonie naast en met elkaar leven, leveren een veerkrachtig en vruchtbaar geheel op met een grotere oogst", zegt Shafiq in Vroege Vogels.

Wij-bos is voor iedereen

Het Wij-bos is een bos waar in de loop van de tijd diverse in- en uitheemse bomen worden geplant die symbool gaan staan voor de herkomst van verschillende bevolkingsgroepen in de samenleving. Onlangs plantte Shafiq net iets ten zuiden van Nijmegen de eerste boom, samen met wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen.

Shafiq: "Een grote diversiteit aan bomen die in harmonie naast en met elkaar leven, leveren een veerkrachtig en vruchtbaar geheel op met een grotere oogst."

De amandelboom

Henk Moeniralem, zelf op Curaçao geboren en heeft Surinaamse ouders, plantte een amandelboom. "De amandelboom is voor mij een beetje de wereldburger in het bos, omdat hij in koude en warme streken voorkomt. Hij gedijt dus in verschillende delen van de wereld en groeit samen met andere soorten op. Dat is een voorbeeld voor hoe de samenleving zou moeten zijn", zegt Moeniralem.

Hij vindt dat mensen uit veel meer lagen uit de bevolking bij de natuur moeten worden betrokken. "Je ziet vaak dat alleen maar hoger opgeleiden lid zijn van een natuur- of milieuorganisatie", zegt hij.

Met zijn allen op vogelexcursie

Hoe betrek je mensen van allerlei nationaliteiten en verschillende afkomst bij de natuur? Shafiq vindt dat je mensen moet verleiden met bijvoorbeeld een vogelexcursie. "Ik wist niet wat een graspieper of veldleeuwerik was, ik kende alleen de vogels uit mijn eigen tuin."

Shafiq: "Als je dan een keer met een vogelaar naar buiten gaat, leer je veel over vogels waarvan je niet wist dat ze bestonden. Ik was heel gelukkig toen ik voor het eerste van mijn leven putters zag vliegen! Natuur is geen links of rechts verhaal, er is één aarde."

Wij-bos is voor iedereen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1