appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Bob de flamingo is beroemd op Curaçao

Jasper Doest
zondag 25 oktober 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Bob de flamingo gaat overal mee naartoe op Curaçao: naar de supermarkt, het zwembad en zelfs naar school. Inmiddels staat de roze verschijning symbool voor de natuur op het eiland, en specifiek om die natuur beter te beschermen. Hoe dit zo gekomen is vertelt natuurfotograaf Jasper Doest in Vroege Vogels.

Flamingo Bob

Flamingo's broeden niet op Curaçao, maar ze komen wel graag op het eiland om zich op te vetten. Vaak zijn ze te vinden in de zoutpannen bij het eiland. Zo kwam Bob vermoedelijk ook terecht op het eiland. Maar het verhaal van Bob nam een andere wending: door een verkeerde afslag botste Bob tegen een hotel op. De flamingo was zeer gehavend en werd opgevangen door dierenarts Odette Doest, de nicht van fotograaf Jasper Doest.

Bij de dierenopvang van Odette bleek al snel dat Bob een vergroeiing aan zijn poten had en tegelijkertijd behoorlijk tam was. Terug in het wild zou hij het niet zou kunnen overleven, dus mocht hij in de opvang blijven.

Beroemdste vogel van Curaçao

Inmiddels mag Bob de flamingo zich met trots de beroemdste vogel van Curaçao noemen. De flamingo gaat namelijk regelmatig met Odette mee naar scholen waar ze voorlichting geeft over het belang van het beschermen van de natuur op Curacao. Ook vertelt ze hoe dieren bij haar in de opvang terecht komen. Vaak is dat na een aanvaring met mensen op het eiland.

Pelikanen die in elkaar geslagen worden door vissers, flamingo's die bijna zijn gestenigd en schildpadden die in vislijnen verstrikt raken. Die verhalen vertelt Doest met Bob aan haar zijde. En zo is de flamingo in korte tijd uitgegroeid tot een nationaal knuffeldier. Tegelijkertijd vindt Doest het belangrijk dat de vogel zich nog wel flamingo voelt, dus gaat ze regelmatig me hem zwemmen in het zoutwaterzwembad op de opvang. 

Bob de flamingo
Bob de flamingo. Fotograaf: Jasper Doest

Odette Doest

Odette Doest heeft een dierenartspraktijk, runt een stichting voor dierenopvang en educatieprogramma’s en doet ze onderzoek naar vleermuizen op verschillende Caribische eilanden. En of dat niet genoeg is werd ze twee jaar geleden Nederlands kampioen kogelstoten bij de masters.

Flamingo Bob in de klas met Odette Doest
Flamingo Bob in de klas met Odette Doest. Fotograag: Jasper Doest

Meet Bob

Natuurfotograaf Jasper Doest maakte de fotoserie Meet Bob over de beroemde flamingo. Hij won er meerdere prijzen mee. Zowel bij de World Press Photo als de Sony World Photography Awards. Binnenkort verschijnt er een boek over Bob. Hiermee probeert de fotograaf fondsen te werven voor de stichting van zijn nicht op Curaçao. Onder andere door corona en het opgedroogde toerisme zit de opvang in financieel zwaar weer. 

Afgelopen donderdag won Doest overigens de titel 'European Wildlife Photographer of the Year' met een foto van Japanse makaken.

Jasper Doest Japanse Makaken
Japanse Makaken door Jasper Doest

Flamingo Bob

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1