Binnenland
BNNVARA

Het best bewaarde geheim van Amsterdam: de tuin van het Concertgebouw

foto: Flickrfoto: Flickr
  1. Nieuwschevron right
  2. Het best bewaarde geheim van Amsterdam: de tuin van het Concertgebouw

Het is een goed bewaard geheim: het Concertgebouw heeft een tuin. Vroeger werden er concerten gegeven bij mooi weer, tegenwoordig groeien er kruiden voor de keuken. Wat is er in die tussenliggende jaren gebeurd? Vroege Vogels ging op onderzoek uit.

De geheime tuin van het concertgebouw

Op 11 april 1888 ging het Concertgebouw open. De openslaande deuren van de Spiegelzaal gaven toegang tot de tuin aan de achterzijde van Het Concertgebouw. Het hoefijzervormige stuk grond van zo'n 80 x 55 meter bood uitzicht op de koeien en tuinderijen in de omgeving.

Naar een ontwerp van Dolf van Gendt, de architect van het Concertgebouw, verschenen een muziektempel, tribunes, een buitenbuffet, 'retirades' en twee portiershuisjes. De gasverlichting was eveneens geïnspireerd door die van het Park: sierlijke ballonnen en lantaarns, verbonden door bogen. Een smeedijzeren hek met een lengte van zo'n 250 meter scheidde de tuin van de openbare weg.

Concerten

Vanaf dat moment vonden in het voorjaar, de zomer en de vroege herfst tuinconcerten plaats. In de loop van de tijd kwamen er steeds meer klachten over het toenemende verkeerslawaai. Het gerinkel van de elektrische tram overstemde de ijle klanken van de strijkers.

Het Concertgebouwbestuur heeft nog overwogen om een geluidswerende schelp of nis te laten plaatsen om zo de tuinconcerten te redden. Die operatie bleek te kostbaar voor de financieel noodlijdende NV. Het leverde onvoldoende op.

In 1922 besloot het bestuur de tuin te verkopen aan de gemeente Amsterdam. De populieren werden gekapt en het hek verdween. Vier jaar later vond de oplevering plaats van twee symmetrische huizenblokken in een late Amsterdamse Schoolstijl. De hoefijzervorm van de tuin is nog altijd te herkennen in het halfronde stratenpatroon met in het midden de twee karakteristieke torens aan de Jan Willem Brouwersstraat.

Heden

Na jaren van verwaarlozing is de tuin opnieuw ingericht met bomen, heesters, vaste planten en een moestuin. De groenten en kruiden worden gebruikt door het restaurant van het Concertgebouw. Maar helaas, concerten worden er niet meer gegeven.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie