Binnenland
BNNVARA

Milieudefensie start voor het eerst klimaatrechtszaak tegen Nederlandse financiële instelling

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie start voor het eerst klimaatrechtszaak tegen Nederlandse financiële instelling

Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen hun borst natmaken. Milieudefensie maakt vrijdag 19 januari bekend tegen welke Nederlandse financiële instelling ze een klimaatrechtszaak gaat beginnen. Donald Pols, directeur bij Milieudefensie, en Rens van Tilburg, directeur van de Sustainable Finance Lab, bespreken het in Vroege Vogels.

Milieudefensie over hun klimaatrechtszaak tegen Nederlandse financiële instelling

Een van deze bedrijven hoort vrijdag dat ze gedaagd wordt voor de rechtbank: ABN AMRO, ABP, Atradius, ING Groep, NN Groep, PFZW en Rabobank. Milieudefensie eist dat een van deze financiële instellingen de volledige uitstoot van broeikasgassen in lijn brengt met de internationale klimaatafspraken van Parijs. Het gaat dan niet alleen over de kantoren van het bedrijf, maar juist over de projecten waar ze in investeert.

Financiële instellingen zonder klimaatplan

Uit de Klimaatcrisisindex van onderzoeksbureau SEO blijkt dat deze zeven Nederlandse financiële instellingen samen verantwoordelijk zijn voor minstens 158 megaton uitstoot aan broeikasgassen. Dat is net zoveel als de uitstoot van heel Nederland in 2022.

Verder blijkt dat geen van de zeven onderzochte instellingen een klimaatplan heeft waarmee ze de doelen van Parijs halen, aldus Milieudefensie. Donald Pols: "Onze financiële sector is de grootste financier van ontbossing van Europa en onze financiële sector deelt de meeste obligaties uit voor fossiele energie in Europa. Wij zijn ervan overtuigd dat je het meeste effect kan realiseren om gevaarlijke klimaatverandering tegen te gaan als je de geldkraan dichtdraait."

Eerste klimaatrechtszaak in Nederland tegen 'financial'

De zaak van Milieudefensie is de eerste klimaatrechtszaak in Nederland tegen een 'financial'. In Frankrijk is vorig jaar de eerste klimaatzaak tegen een commerciële bank ter wereld gestart. BNP Paribas is aangeklaagd door de organisaties Friends of the Earth France, Notre Affaire à Tous en Oxfam France. Zij willen hiermee voorkomen dat het financiële concern geld steekt in de uitbreiding van de winning van fossiele energie. Ook willen de organisaties dat BNP Paribas een plan opstelt om volledig te stoppen met olie- en gasprojecten.

De ING Bank maakte onlangs bekend om per 2040 te stoppen met het financieren van olie-en gasprojecten. Verder zal de bank tegen 2030 de leningen voor fossiele projecten terugbrengen met 35 procent. Volgens ING is deze stap een reactie op de VN-klimaattop in Dubai, in december. Extinction Rebellion (XR) heeft zijn peilen de laatste tijd gericht de bank. De milieuorganisatie wil dat ING zo snel mogelijk uit alle fossiele projecten stapt. Begin januari blokkeerden actievoerders de A10, vlakbij het voormalige hoofdkantoor van de bank. XR dreigt de snelweg eind februari weer te blokkeren.

Klimaatzaak Shell

In 2021 won Milieudefensie de klimaatzaak van Shell. De rechtbank Den Haag heeft het energieconcern bevolen om de CO2-uitstoot eind 2030 terug te brengen tot netto 45% ten opzichte van het niveau van 2019. Shell moet niet alleen zijn eigen uitstoot verlagen. Het bedrijf heeft volgens de rechter ook een inspanningsverplichting om de uitstoot van zijn klanten en toeleveranciers te verlagen. In april dient het hoger beroep in deze zaak.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie