appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Perstribune
STER Advertentie

Friesland wil geen wolf

Pixabay
donderdag 18 juni 2020 | EO | Willem de Gelder

Als het aan de Provinciale Staten van Friesland ligt, is de wolf niet welkom in de provincie. Een meerderheid van de Staten nam een motie aan met deze strekking. "Er is hier geen ruimte voor de wolf", zei indiener Marten Dijkstra (VVD) in Langs de Lijn En Omstreken.

"Nederland heeft een zo gecultiveerd landschap en is zo verstedelijkt, dat de wolf hier nauwelijks leefruimte heeft", vindt het Statenlid. Hij vindt het onwerkbaar dat alle schapenhouders een hek om hun land heen moeten zetten.

In Friesland werden al schapen doodgebeten door een wolf, vertelt Dijkstra. In andere provincies, met name in Brabant, gebeurde dat op grotere schaal.

De motie houdt niet in dat Friesland een muur om de provincie gaat zetten. Het liefst zou Dijkstra wolven in Nederland schieten met een verdovingspijl, om deze vervolgens ergens anders in Europa weer uit te zetten. Doodschieten mag niet, want de wolf beschermd. 

Lastig uitvoerbaar

Volgens de verantwoordelijke gedeputeerde, Klaas Fokkinga (Fryske Nasjonale Partij), wordt het uitvoeren van de motie lastig. Friesland kan niet echt een vuist maken tegen wolven, denkt hij. "Wil je het echt goed aanpakken, dan moet je hogerop, want er zijn Europese afspraken over gemaakt", zegt de gedeputeerde tegen Omrop Fryslan.

FNP-statenlid Siebe Knol gaat nog een stapje verder. Hij noemt de motie 'totaal onuitvoerbaar' en 'voor de bühne', laat hij weten aan Langs de Lijn En Omstreken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1