appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Onschuldige goudvis verstoort natuurlijk evenwicht

Vroege Vogels/Josee van Oers
zondag 7 juni 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

In Nederlandse sloten en beken worden regelmatig goudvissen gevonden. Maar: een goudvis is een exoot en mag niet zomaar in een sloot worden losgelaten, "dan verstoren ze het natuurlijk evenwicht", zegt Frank Spikmans in Vroege Vogels.

AUDIO

Goudvissen uitzetten om de boel wat op te vrolijken of als een baasje de vis zat is, is geen goed idee. Hoe onschuldig de vriendelijke vis ook lijkt: de vis kan behoorlijk wat schade aanrichten aan inheemse soorten als hij wordt vrijgelaten in de natuur.

Biodiversiteit omlaag

Van oorsprong komt de goudvis uit Azië. "Zolang ze in een afgesloten tuinvijver zwemmen, is er niks aan de hand", zegt Frank Spikmans van RAVON (Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland). "Maar zodra ze in poelen en beken belanden, dus in de natuur, verstoren ze het natuurlijk evenwicht."

Spikmans: "De biodiversiteit gaat omlaag omdat ze eitjes van de inheemse soorten eten, ze kruisen met verwante inheemse soorten, zoals de kroeskarper, en ze brengen ongewenste ziektes met zich mee."

Goudvissen in Groesbeek

Daar waar goudvissen in de natuur worden aangetroffen, worden ze om die redenen weggehaald. "Maar dat is een heel lastige klus", vertelt Frank Spikmans bij de Spoorbeek in Groesbeek, waar midden in het centrum van het dorp ook ooit een grote hoeveelheid goudvissen is losgelaten.

"Deze beek komt via de Groesbeek uit in de Ooijpolder, dus in de natuur. Dat willen we niet", zegt Spikmans. Helaas zijn er nog geen opvangmogelijkheden voor goudvissen waar eigenaren vanaf willen. "Er is jammer genoeg nog geen vissenasiel", aldus de RAVON-man. In ieder geval is zijn oproep: laat geen goudvissen in het wild vrij!

goudvis groesbeek
Bron: Henny Radstaak

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1