appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst?

Vroege Vogels/Dommelfoto
maandag 30 maart 2020 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Welke Nederlandse zangvogel zingt het hardst? Dat vraagt Vroege Vogels luisteraar Ad Looij zich af. Gelukkig voor hem, dat de vraagbaak van Vroege Vogels nieuw leven in is geblazen! Gedragsbioloog Hans Slabbekoorn geeft het verlossende antwoord.

Vraagbaak: welke vogel zingt het hardst?

Slabbekoorn: "Ik heb het even uitgezocht. De winterkoning en de nachtegaal werden genoemd, maar er is één redelijk oude publicatie uit '79, die heeft eigenlijk als enige de studie gedaan waarbij bij geluidsopnames is bepaald hoe hard die waren en daarbij kwam de zanglijster als hardst zingende zangvogel eruit."

Afstand tot de bron

Een addertje onder het gras: in die studie werd de nachtegaal niet meegenomen. Slabbekoorn: "En ik heb de nachtegaal ook nog in een andere studie nagetrokken. Daar kwam die ook wel harder naar voren dan de winterkoning, die rond 90 db zou zingen. De hardst zingende nachtegaal kwam tot 92 db. De zanglijster kwam wel tot de 100 decibel. De opname was dan op 1 meter van de vogel af gemaakt."

Die afstand is belangrijk om mee te nemen in dergelijk onderzoek. Slabbekoorn: "Je hebt het brongeluid en de afstand tot de bron. Ik heb wel eens gelezen dat de winterkoning meer lawaai zou maken dan een vliegtuig, en inderdaad als je naar een winterkoning staat en een vliegtuig is op afstand, dan klinkt dat harder. Dus dat is moeilijk te zeggen, maar het is wel schadelijk voor je gehoor als je dat vaak doet."

Ook een vraag voor Vroege Vogels? Stel hem hier!

Heb jij een prangende vraag over natuur, milieu of duurzaamheid? De komende weken gaan experts in Vroege Vogels vragen beantwoorden van luisteraars. Dus: heb je een leuke vraag? Stel hem hier! Wie weet wordt jouw vraag wel beantwoord op NPO Radio 1.

Een stijgend vliegtuig

Een stijgend vliegtuig tikt ook zeker de 100 db wel aan. Dus, als je bij Schiphol bij stijgende vliegtuigen staat, moet je dat niet te lang doen, "dan wordt je of tijdelijk of blijvend doof," zegt Slabbekoorn. "Als je continue op een meter afstand van een zanglijster gaat staan dan word je ook doof."

Doof door eigen zang?

Van het eigen gezang wordt een zanglijster niet doof. Slabbekoorn: "Er is een interessant mechanisme waarbij als ze zelf aan het zingen, dat hun oren- die dan heel dichtbij de geluidsbron zitten - dat die uitgedoofd worden. Dat die minder gevoelig zijn als ze zelf zingen, anders zouden ze zichzelf doof zingen. Er zit een muteknop op."

 

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1