Binnenland
BNNVARA

Plant geen invasieve exoten in de tuin: deze planten zijn goede alternatieven

foto: Vroege Vogels/CeesJMfoto: Vroege Vogels/CeesJM
  1. Nieuwschevron right
  2. Plant geen invasieve exoten in de tuin: deze planten zijn goede alternatieven

Invasieve exoten willen we liever niet in de natuur hebben. Exotische planten kunnen gaan woekeren en zorgen voor fikse schade. Om hobby tuinmannen en vrouwen en beroepstuinders op de gevaren van exotische planten te wijzen is Floron de actie 'Tuin er niet in'gestart. Wat de tuinders onder ons kunnen doen om verspreiding van de exoten te voorkomen, wordt verteld door Baudewijn Odé in Vroege Vogels.

'Tuin er niet in'

Planten en dieren die door menselijk handelen in ons land terechtkomen noemen we exoten. Deze exoten kunnen hier bedoeld terecht komen door middel van handel. Maar, ook onbedoeld kan een exotische plant of dier de grens oversteken bijvoorbeeld als verstekeling bij transport. De meeste exoten zijn geïmporteerd als huisdier of als tuin- of aquariumplant en zorgen niet voor problemen, o.a. omdat ze alleen in tuinen zitten en zich niet zelfstandig kunnen verspreiden of handhaven (Bron: Floron).

Invasieve exoten

Toch komt het meer dan eens voor dat een exoot in de natuur terecht komt. Een klein deel daarvan doet het zo goed, dat deze exoten een bedreiging kunnen vormen voor inheemse planten of dieren en soms zelfs voor mensen. Deze groep worden invasieve exoten genoemd. Voorbeelden van invasieve exoten zijn de Amerikaanse Rivierkreeft, Japanse Duizendknoop en bijvoorbeeld dit vetplantje op Terschelling.

Meestal komen invasieve exoten onbedoeld in de natuur terecht. Exotische planten kunnen in de natuur terechtkomen bijvoorbeeld door het dumpen van snoei- en tuinafval of planten verspreiden zelfstandig vanuit tuinen via uitlopers of zaden. Met name plantsoorten die bessen produceren (verspreiding door vogels) of zaden maken die met de wind verspreiden (bijv. pluis) kunnen zich snel uitbreiden en verdienen daarmee extra aandacht.

Ga zorgvuldig om met exoten

Gelukkig is er dus maar een klein deel van de exoten dat echt voor een probleem zorgt. Maar, het is op voorhand niet altijd goed te bepalen welke exoten invasief worden. Daarom is het aan te raden zorgvuldig met exoten om te gaan en ze niet in de natuur weg te gooien, aan te planten of los te laten. Op de site van Floron staat: "Invasieve exoten kunnen grote problemen veroorzaken voor mens en natuur en kun je beter in zijn geheel vermijden."

Hoe kun jij de verspreiding van exoten voorkomen?

Je kunt verspreiding voorkomen door de volgende dingen te doen:

  1. Gooi geen tuinafval (snoeiafval bijvoorbeeld) in de natuur en gooi geen waterplanten in openbaar water.
  2. Gebruik geen invasieve exoten maar kies alternatieven. Probeer vooral soorten te vermijden die zich snel en zelfstandig kunnen verspreiden en gaan woekeren. Hierdoor vermijd je ook problemen van woekerende planten in eigen tuin.
  3. Reinig uw spullen (auto, boot, kleding, schoenzolen, etc.) na bezoek aan besmet gebied om te voorkomen dat u de invasie exoot onbewust meeneemt en transporteert naar een nieuw gebied. Helaas is het voor bezoekers meestal niet duidelijk welke gebieden besmet zijn met welke invasieve exoten. Probeer in ieder geval voorzorgsmaatregelen te nemen

Goede alternatieven voor in de tuin

De volgende planten kun je in de tuin planten als goed alternatief voor invasieve exoten:

  1. Vingerhoedskruid
  2. Wilde akelei
  3. Wilde kardinaalsmuts
  4. Gele lis
  5. Egelantier
  6. Hondsroos

Lees in deze folder welke planten nog meer goede alternatieven zijn en welke planten zeker moeten worden vermeden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie