Deze vlinders vliegen rond bij jou in de buurt
- Nieuws
- Deze vlinders vliegen rond bij jou in de buurt
Met een drankje in de hand, en het gezicht in de zon, uitkijkend over de bloemen in de tuin, op het balkon of in het park, kun je allerlei vlinders voorbij zien fladderen. Welke soorten kun je het meest zien? En hoe haal je ze allemaal uit elkaar? Dat hoor je in Vroege Vogels.
Boomblauwtje: de vliegensvlugge vlinder | Vlinderserie + Memory #7
Citroenvlinder
Vanaf al vroeg in het jaar zijn de citroenvlinder en de dagpauwoog te zien. Die overwinteren in Nederland als imago. Dat betekent dat ze in hun vorm als vlinder een beschut plekje zoeken in bijvoorbeeld een schuur of tussen de klimop. In het vroege voorjaar als het warm genoeg is, komen ze uit hun schuilplaats tevoorschijn en begint de zoektocht naar een geschikte partner.
Citroenvlinders in de tuin | Vlinderserie #1
Dagpauwogen in jouw tuin | Vlinderserie #2
Bont zandoogje
Na de vroege voorjaarsvlinders volgen al gauw meerdere soorten. Denk aan het bont zandoogje, de macho onder de vlinders. Die houdt van groenblijvende struiken zoals een klimop, waar die zijn territorium afbakent door heen en weer te vliegen. Als er een ander mannetje het territorium in vliegt, volgt een waar spektakel. Als er een vrouwtje in vliegt, begint een echte baltsvlucht.
Bont zandoogje: een prachtige vlinder voor jouw tuin | Vlinderserie #4
Oranjetipje
Als het oranjetipje zich laat zien, staan de pinksterbloemen in bloei. Oftewel: dan is het voorjaar echt begonnen. Pinksterbloemen zijn de waardplant van deze vlinder. Dat betekent dat de vlinder daar de eitjes op afzet en dat de rupsen ervan eten.
De rupsen van het oranjetipje zijn kannibalistisch. Dat betekent dat als ze uit het ei kruipen, ze eerst de eischaal opeten voordat ze verder trekken. Als er nog een ander eitje op de plant is afgezet, dan eet de rups ook dat ei op. Daarom zet het oranjetipje vrouwtje altijd maar één eitje per bloem af.
Oranjetipje: een echte voorjaarsvlinder | Vlinderserie #5
Landkaartje
Sommige Nederlandse dagvlinders onderscheiden zich niet alleen door de prachtige kleuren op de vleugels, maar ook door de naam. Bijvoorbeeld het landkaartje. Die naam heeft de vlinder omdat de onderkant van de vleugels eruitzien als het patroon van een landkaart. De vlinder zie je in het voorjaar en het najaar, maar dan zien ze er heel anders uit. De voorjaarsversie is oranje met zwarte vlekken. In het najaar herken je de vlinder aan de donkere vleugels met een witte baan eroverheen.
Landkaartje: een bijzondere vlinder met een bijzondere naam | Vlinderserie #6
Witjes
Dan zijn er nog twee vlinderfamilies waarbij je heel goed moet opletten hoe je ze uit elkaar moet houden: de witjes en de blauwtjes. Onder de witjes kennen we onder andere het klein koolwitje, het grote koolwitje en het klein geaderd witje. Die zijn onder andere uit elkaar te houden door de zwarte stip en zwarte rand op de vleugel.
Klein koolwitje in jouw tuin | Vlinderserie #3
Boomblauwtje
Bij de blauwtjes gaat het om het icarusblauwtje en het boomblauwtje. Naast dat de locatie en de tijd waarop ze vliegen verschilt, zijn de vlinders uit elkaar te houden door de vlekken onderop de vleugels. Die van het boomblauwtje zijn zwart en bij het icarusblauwtje zijn er ook oranje vlekken te zien.
Als je nu denkt, ik weet nu precies alles te onderscheiden, doe dan hier een vlinderquiz!