Binnenland
AVROTROS

'Machines scheiden afval beter dan mensen'

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Machines scheiden afval beter dan mensen'

Het scheiden van afval kun je beter aan machines overlaten dan aan de mens. En dus zouden al die afvalbakken op straat kunnen verdwijnen, als de gemeente het huisvuil na inzameling door een machine laat sorteren. "Machines zijn goedkoper en milieuvriendelijker en het is gemakkelijker voor de consument." Dat zegt professor Raymond Gradus, hoogleraar economie en bestuurskunde aan de Vrije Universiteit in dr Kelder en Co.

{podcast audio="122987" caption="Jortcast #180 - Afval scheiden: de machine kan het beter" }

"Per burger produceren we zo’n 400 kilo afval per jaar", zegt de hoogleraar. Daarvan is 25 procent GFT (Groente Fruit en Tuinafval), 25 procent papier, textiel en plastic en 50 procent is restafval. Papier en textiel wordt in belangrijke mate hergebruikt. Restafval wordt verbrand."

Plastic moet gerecycled worden, maar dat is nog niet zo gemakkelijk. "Plastic afval wordt heel veel gescheiden", zegt Gradus. Het merendeel van het plastic kan echter niet worden hergebruikt. Er zijn heel veel verschillende soorten plastic, sommige zijn goed te recyclen andere niet.

"Mijn pleidooi is ook om dat aan machines over te laten. Machines zijn heel goed in staat om er precies de juiste soorten plastic uit te halen. De harde soorten kunnen het best gerecycled worden. De folies, die je veel in Nederland vindt, kun je eigenlijk heel moeilijk hergebruiken."

Plastic soep

"Maar wat gebeurt er dan met dat plastic dat wij zo braaf inzamelen", wil dr Kelder weten. "Verdwijnt het dan naar het buitenland?"

"Ja", zegt de hoogleraar. "De handel in plastic is een hele lucratieve handel, je kunt er een goede boterham mee verdienen, helemaal omdat de verpakkingsindustrie verplicht is om te betalen voor het verwerken van de afvalstroom. In Nederland gaan we het niet hergebruiken maar we stellen wel dat het in het buitenland wel kan. Dat plastic verdwijnt dus naar Duitsland of Italië en niemand weet precies wat er daar gebeurt."

"Van de zomer bleek ook dat een deel naar Azië verdwijnt en daar gewoon in het milieu terechtkomt. Dat komt dan in de vorm van plastic soep weer deze kant op."

In Rotterdam kan het wel

"In Rotterdam hebben ze een systeem van nascheiding", vertelt de hoogleraar. "Dat betekent dat een machine het bruikbare materiaal uit het restafval haalt. Alles kan dan dus gewoon in één afvalbak."

"En de machine kan het beter dan de mens?", vraagt dr Kelder. "Zeker", bevestigt dr. Gradus. "Daar is ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Een machine kan het goedkoper, milieuvriendelijker en de consument vaart er ook wel bij want het is een stuk gemakkelijker."

"Maar waarom voeren ze dat niet overal in dan? Het is aan alle kanten beter", zegt dr Kelder.

"Sommige gemeentes hebben geïnvesteerd in een enorme infrastructuur met allemaal bakken overal. Ik kan me wel voorstellen dat die investering niet meteen teniet gedaan wordt."

"Dat is toch heel raar", constateert dr Kelder."Heb je in een verkeerd systeem geïnvesteerd, dan moet je toch zeggen: afschrijven die hap en weer opnieuw beginnen in een systeem dat wél werkt?"

"Ja die mening deel ik wel", besluit de hoogleraar. "Al zie ik wel dat gemeenten daar ook op inzetten. Maar het mag nog wel en tandje harder."

Machines recyclen beter dan mensen

Ster advertentie
Ster advertentie