appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Welke vogel is onze 'vogel van het jaar'?

Vroege Vogels
zondag 24 november 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het is de vraag die Nederland deze dagen in bedwang houdt: welke vogel wordt de vogel van het jaar? Samen met De Wereld Draait Door en de Vogelbescherming houdt Vroege Vogels deze bijzondere verkiezing en iedereen kan zijn stem uitbrengen! Vroege Vogels- presentator Menno Bentveld weet in ieder geval waarop hij gaat stemmen: de tapuit.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Uit alle vogels die je je kunt voorstellen is een lijst van twaalf vogels samengesteld waarop gestemd kan worden. De vogels uit de lijst zijn gekozen omdat ze natuurlijk fantastisch mooi zijn, maar ook omdat ze bijvoorbeeld extra aandacht behoeven omdat ze in meer of mindere mate bedreigd worden.

De tapuit

De lievelingsvogel van Menno bijvoorbeeld, de tapuit, is een vogel die in duinen en heideterreinen broedt. Nog wel tenminste, want de tapuit is in rap tempo uit ons land aan het verdwijnen.

In de duinen van Noord-Holland ziet onderzoeker Herman van Oosten de laatste tapuiten verdwijnen. Met nestkasten en kippengaas probeert hij de laatste nesten te beschermen tegen rovers, want dat lijkt op dit moment de druppel die de tapuitenemmer doet overlopen.

Vechten voor de laatste tapuit

Bekendmaking in De Wereld Draait Door

Een happening van formaat in Nieuw-Zeeland en Australië: de jaarlijkse verkiezing van de vogel van het jaar. Billboards, commercials, zelfs het journaal besteedt er uitgebreid aandacht aan. Doel is om de dalende vogelstand en de noodzaak tot beschermende maatregelen onder de aandacht te brengen. In De Wereld Draait Door werd daarom de Nederlandse versie geïntroduceerd.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Welke vogel kies jij? Stemmen kan tot 1 december 2019 daarna wordt de winnende vogels bij DWDD bekend gemaakt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1