appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Nieuws BV
STER Advertentie

Alternatief voor vervuilende bladblazers

Vroege Vogels
zondag 3 november 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Iedere herfst, zodra de bladeren vallen, is het weer een kabaal van jewelste. Tuinen en parken, straten en trottoirs: alles moet liefst zo snel mogelijk schoon. Bladblazers die op brandstof werken maken niet alleen veel lawaai, ze zijn ook vervuilend. Elektrische bladblazers zijn dan een behoorlijk alternatief, maar hebben voor de groenbeheerders ook flink wat bezwaren. Alles over bladblazers dus, in Vroege Vogels.

Terreur van de bladblazers

Voor de Vlaamse overheid reden om de bladblazers die op brandstof werken (vaak tweetaktmotoren) te gaan verbieden. In ons land speelt dat verbod niet, maar gemeentes zijn wel bezig met het verduurzamen van het machinepark. In Haarlem is zo'n 40% van de bladblazers inmiddels elektrisch. Niet tot genoegen van de groenwerkers overigens, want ze zijn zwaarder, onhandiger in gebruik en maken een hoog snerpend geluid.

Electrisch blazen

Vogelaar Tom van Spanje, die zijn beklag deed bij Vroege Vogels over het lawaai van de bladblazers, is het niet met hen eens. Liever ziet hij dat er minder geblazen wordt en dan bij voorkeur elektrisch. Waarop de groenwerkers hem acuut de blazer met accu om de schouders hingen om hem van het tegendeel te overtuigen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1