appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

'Insecten en boeren: ze kennen geen maat en zien wel waar het schip strandt"

Pixabay
zondag 27 oktober 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Als er nooit insecten waren geweest had Hans Sibbel ze waarschijnlijk niet gemist. Ze kennen geen maat en houden geen rekening met hun omgeving. Een beetje zoals de boeren, zegt Sibbel in Vroege Vogels, gewoon doen waar je goed in bent en je ziet wel wat de gevolgen zijn: "Misschien moeten de boeren in plaats van protesteren omdat ze vooral zo door willen gaan eens met goede oplossingen komen."

Column Hans Sibbel

Sommige dieren zijn lief. Sommige andere dieren zijn gore beesten die dood moeten. Sommige insecten zijn lief. Sommige andere insecten zijn gore beesten die moeten dood. Het ligt er een beetje aan welk beest op welke plek op welk tijdstip. Dat geld zeker voor insecten.

Schitterend Nachtmotje

Stel, Frankrijk. Avond. Lekker gegeten. Flesje wijn op, buiten, 28 graden, er kruipt een nachtmotje over de tafel. Schitterend. Kijk eens wat een kleuren. Wat een ontwerp. Die pootjes. Ongelooflijk. Wat is de natuur toch bijzonder. Jezus. Kijk dan. Nog een flesje openmaken. Wel ja. Gaaf.

Stel, Amsterdam, drie weken niet thuis geweest want ik was in Frankrijk. Wijn drinken. 

Orgie en overbevolking

Ik doe de la met levensmiddelenvoorraad in de keuken open. Er vliegt een klein motje uit. Oké. Kan. Op de vlucht voor een vijand, verdwaald, misschien een demente mot met locatieproblemen. Volgende dag. Weer een motje. Ah, toch even verder kijken. He, zakje met rozijnen, zit spinsel in. En een motje. He, pak bloem. Spinsel. En wat wormpjes. He, Brinta vol met wormpjes. He, de hele la zit vol.

Voel je? Alles aangetast. Overal hebben die geile motten hun eitjes gelegd en alles wat niet machinaal was afgesloten was besmet. Alles. Noten, gedroogde vruchten, kruiden, basilicum? Gaan ze super op. Theezakjes? Lievelings! Sesam zaadjes? Bucket list! Orgie! Overbevolking!

En de la erboven met alleen glazen en potjes honing en appelstroop? Ja hoe! Apenkooien. Feestje bouwen.

Insecten en boeren

Insecten houden geen maat. Geen rekening met hun omgeving. Met ruimte voor andere levensvormen. Insecten vertrouwen blind op de evolutie theorie. Gewoon doen waar je goed in bent en je ziet wel wat de gevolgen zijn.

Beetje zoals de boeren. Doen waar je goed in bent en we zien wel waar het schip strandt. Meeste koeien per m² weide van Europa, dus ook de meeste uitstoot per m² weide. Niet zelf denken dat het raar is dat er geen bloemen in de wei staan, niet zelf inzien dat als je de mest in de bermen moet spuiten om het kwijt te kunnen dat er dan iets scheef zit.

Doen waar je goed in bent

Helemaal één met de natuur, maar dat er geen kieviten meer vliegen, dat valt je niet op. Dat er geen leeuweriken meer zingen. En dan boos op mij worden omdat ik er iets van zeg. Sorry hoor. Misschien moeten de boeren in plaats van protesteren omdat ze vooral zo door willen gaan eens met goede oplossingen komen.

Welnee. Doen waar je goed in bent en dan wachten tot er een grens opduikt.

Ja. Kom maar op. Ga maar twitteren. Ik lees die shit toch niet en ik denk dat jullie eigenlijk wel snappen dat ik gelijk heb.

Zuigende muggen

Insecten. Ik zag op de camping een oude man. Die was zo oud dat ie niet meer goed kon bukken. Maar die wilde geen insecten in zijn caravan. En die stond voor zijn caravan op schouderhoogte een bus Roxacet leeg te spuiten over de grond tegen kruipende insecten.

Ik lag die avond in mijn camper. En er was een mug binnen gekomen. We hebben horren, maar ze was er. En ze wilde bloed. En ik dacht, dat is goed. Prik me maar. Ik lag er helemaal klaar voor. Ik ging een soort redden. Ik dacht, haal je moeder ook maar. Pak maar even wat je nodig hebt, ik laat het helemaal gebeuren.

Zuig maar. Zuig.

En dat deed ze. En later die nacht nog een keer. En daarna weer. En weer. En het waren er wel tien. En ik kon niet meer slapen. En mijn hand gleed naar het elektrische racket wat naast mijn bed ligt. En ik drukte op het knopte. En er volgde geknetter. En vuurwerk. En bbq lucht. Ik voelde me zo slecht. Maar ik wilde ook zo graag slapen.

Dat is het probleem met insecten. Ze kunnen geen maat houden. Ze gaan net zo lang door tot je wel in actie moet komen. Mijn geweten is schoon en ik sliep dankbaar in.

Column Hans Sibbel

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1