appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stikstofbesluit zorgt voor paradox in bouw: ‘Milieulobby schiet zichzelf in de voeten’

ANP
zaterdag 7 september 2019 | WNL | Mark Broersma

De uitspraak van de Raad van State dat de overheid een flink aantal bouwvergunningen niet mag uitgeven vanwege een te hoge stikstofuitstoot, werkt averechts en levert zeer tegenstrijdige situaties op. Dat zegt voorzitter Piet Adema van NVB Bouw in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

De overheid werd op de vingers getikt, omdat bepaalde bouwprojecten zorgen voor een te hoge uitstoot van stikstof en zo voor schade aan het milieu. Door deze uitspraak staan zo’n 18.000 projecten op de tocht. Deze mogen pas doorgaan als bouwers kunnen bewijzen dat het milieu er geen last van heeft. En dat is moeilijk. “Het is goed om de natuur te beschermen, maar er zijn nu wel erg veel gebieden aangewezen”, zegt hoogleraar Volkshuisvesting Peter Boelhouwer over de plekken waar mogelijk voorlopig niet meer gebouwd mag worden.

Volgens NVB-voorman Adema zouden milieuorganisatie helemaal niet zo blij moeten zijn met de uitspraak van de Raad van State. “De milieulobby schiet zichzelf in de voeten”, zegt Adema aan de hand van een voorbeeld van één van zijn leden. “Een van mijn leden heeft een zorgcomplex gekocht met een hele oude installatie erin, die heel veel stikstof en CO2 uitstoot. Dat is niet goed voor de natuur. Nu komt er een vraag om dat pand te transformeren naar een CO2-neutraal gebouw, waar de stikstofuitstoot wordt beperkt.”

Volgens Adema komt het hier tot een paradox, omdat die transformatie er niet mag komen. De reden: de verbouwing naar zo’n CO2-neutraal pand zorgt voor een te hoge stikstofuitstoot. “De transformatie van een slecht gebouw naar een goed en duurzaam gebouw zonder stikstofuitstoot kan dus niet plaatsvinden.”

En dit treft in de ogen van Adema ook de milieuorganisaties zelf. “Wat je wilt is dat we in een wereld komen waarin de stikstofuitstoot verder wordt beperkt om de natuur te beschermen. Dat komt nu niet tot stand, omdat we blijven zitten met dat oude gebouw.”

Schrikbarend

Voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland noemt het aantal bouwprojecten dat door de stikstofuitspraak blijft liggen “schrikbarend”. Volgens hem is “iedere Nederlander de klos” als deze projecten gestaakt worden.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1