appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Spinnen in huis? Wees blij!

Vroege Vogels/Macrodaan
zondag 18 augustus 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

'Nederlandse man in het midden van de nacht in zijn penis gebeten door spin', schreef het Belgische Nieuwsblad in juni. Je hoort het niet vaak maar het gebeurt soms wel, mensen die gebeten worden door spinnen. Maar kunnen alle spinnen bijten? In de serie 'Stekers en bijters' van Vroege Vogels zijn dit keer de spinnen aan de beurt. Verslaggever Henny Radstaak gaat bij spinnendeskundige Peter Koomen te rade.

Stekers, prikker en bijters - spinnen

Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten. Natuurlijk bestaan er uitzonderingen (zoals de arme man uit België).

Spinnen zijn rovers

In Nederland kun je om en nabij 640 spinnensoorten vinden. In het huis, de tuin, bij bruggen en in bossen, overal kun je wel een spin tegenkomen. Alleen al in de tuin kunnen een boel verschillende soorten leven. Sommigen zijn natuurlijk bang voor spinnen, maar eigenlijk - als je goed kijkt - zijn het hele mooie dieren. Bovendien zijn ze ook erg belangrijk.

Spinnen zijn allemaal rovers. Kleine dieren zijn niet veilig met een spin in de buurt. En, dat is maar goed ook. Waarom? Spinnen dragen bij aan het evenwicht in de natuur door op de kleine dieren te jagen. Zo voorkomen zij bijvoorbeeld dat muggen of vliegen een plaag kunnen worden.

Verschillende soorten

 

De ene spin is de andere niet: ze zien er allemaal anders uit, maken andere soorten webben en kiezen ieder een andere plek om te wonen. Sommige soorten hangen liever in een web of lopen in de zon over muren, anderen houden van het donker en verstoppen zich in holen.

De trilspin

De trilspin dankt zijn naam aan het harde trillen dat de spin doet als er gevaar dreigt. De predator ziet daardoor namelijk alleen een vage schim en kan niet meer goed aanvallen. Trilspinnen vind je veel in huis en je kan ze nogal eens verwarren met een hooiwagen of langpootmug. Maar tik maar eens tegen een trilspin aan. Gaat 'ie trillen? Dan weet je het zeker. 

Trilspin
Trilspin. Foto: Euroblinkie

De platte wielwebspin

De platte wielwebspin is familie van de kruisspin. Overdag verstopt hij zicht het liefst achter een stuk schors of in de spleet van een muur. 'S nachts komt hij tevoorschijn en maakt de spin een web. Het web is een mooi wiel, dus dat kan je goed herkennen. Na de schemering gaat hij daar dan lekker in zitten. De vrouwtjes worden tot 15 mm groot, terwijl mannetjes maar tot 8 mm lang worden.

Platte wielwebspin
Platte wielwebspin. Foto: Daksaya

De kruisspin

De kruisspin is een van de bekendste spinnen. Ze zijn te herkennen aan het witte kruis op hun lijf. De reden waarom je zo vaak kruisspinnen ziet, komt door de draden van hun web. Die zijn erg sterk waardoor er ook grotere insecten in blijven kleven in plaatst van dat het web kapot gaat. Daarnaast voelen ze zich eigenlijk overal thuis en zijn ze zowel overdag en 's nachts actief.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1