Binnenland
BNNVARA

Zo maak je jouw moestuin hittebestendig

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je jouw moestuin hittebestendig

Moestuinders hebben de afgelopen weken vast moedeloos door de perken gelopen. Tegen zoveel droogte is niet op te sproeien. Maar, is dat wel nodig? Moeten we onze moestuinen niet anders gaan inrichten? Maria Fennis, beheerder van de moestuin bij Stadzigt, denkt van wel. In Vroege Vogels vertelt zij over haar hittebestendige zaaiplan.

Maak je moestuin hittebestendig

Nu het heeft geregend de afgelopen dagen kun je zeggen dat het vast gedaan is met die droogte. Maar, wanneer Fennis een schep in de aarde steekt, laat ze zien dat de toplaag wel nat is, maar daaronder is de grond kurkdroog. "Maar een paar centimeter is nat", zegt Fennis, "en daaronder zie je een soort strand ontstaan. Normaal is de bovenlaag zo en wordt het naar onder natter. Maar nu zie je dat het alleen maar droger wordt."

Een nieuw, hittebestendig zaaiplan

Fennis: "We zijn zo gewend aan de rechte zwarte bedden met de paadjes en dat iedereen het snapt. Ons oog wil rust, die wil patronen, rasters. Maar voor de moestuin is dat juist heel slecht. We willen rommel. We willen organisch materiaal erin, de bovenlaag willen we afgedekt hebben zodat al die droogte niet zo heel veel invloed heeft op de aarde eronder."

Kortom, de afgelopen weken lag de moestuin bij Stadzigt, de uitzendlocatie van Vroege Vogels aan het Naardermeer, er meer bij als een zandbak dan een groene oase. Alle jonge aanplant sloeg niet aan. Ondanks dat die wel wat extra water kreeg. Tijd om na te denken over een nieuw hittebestendig zaaiplan. Fennis doet dat op de volgende manier.

1. Creëer schaduwplekken

Fennis: "Ik denk juist dat wij zelf moeten aanpassen. De natuur dicteert en wij moeten volgen, in plaats van andersom. De natuur zegt nu gewoon 'wat jij wil dat kan niet' want het is gewoon veel te droog. Dat betekent dat ik meer micro-klimaatjes in mijn tuin moet creëren, zodat er meer schaduwplekken zijn." Om schaduwplekken te creëren plant Fennis bessenstruiken.

2. Maak een opvangbekken voor water

Daarnaast is het belangrijk voor Fennis om een flexibel beleid te hanteren in de moestuin. "Voor het zelfde geld is het volgende zomer weer heel nat", zegt Fennis. Daarom moet er in haar moestuin een opvangplaats komen voor een eventueel wateroverschot. Fennis: "Er moet een opvangbekken komen voor water. Als het dan droog wordt kunnen we daar weer het water uithalen. Niet gewoon de kraan aan en drinkwater eroverheen, dat is sowieso heel slecht."

3. Zorg voor een laagje organisch materiaal

Fennis: "Ik werk heel erg met mulchen, dat komt uit de permacultuur. Dat is een afdeklaag op de tuin van organisch materiaal. Dus als wij gewassen oogsten en er komt loof vanaf, of ze zijn dood gegaan dan gooi ik ze niet op de composthoop maar ik laat ze gewoon liggen op het bed. Dus je ziet bijna geen zwarte aarde. Daar heeft het weer veel minder invloed op. Dat beschermt het."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie