appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

De Friese veldmuizen: plaag of lopend buffet?

RuudSharp
zondag 7 juli 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels

Friesland wordt op dit moment bevolkt door miljoenen veldmuizen. Ze doen zich in de provincie te goed aan de sappige grasweides. Een plaag volgens de melkveehouders maar een fantastische voedselbron voor vele andere dieren, zoals velduilen. Vroege Vogels gaat mee met het ringen van velduilen en bespreekt de toekomstige gevolgen van de muizeninvasie.

De Friese veldmuizen: plaag of lopend buffet?

Zo staat het aantal broedende velduilen in het Friese vasteland nu bijna op zestig. De veldmuizen pieken vooral in klei- en klei-op-veengebieden. In boerenland tussen grofweg Lemmer, via Sneek en Leeuwarden naar Dokkum wemelt het van de muizen. Lydia Barkema doet onderzoek naar de relatie tussen de velduil en de veldmuis. Zij ringt de jonge velduilen om te zien hoeveel er groot worden en doet tevens muizentellingen om te zien bij hoeveel muizen er in een gebied voorkomen wil de velduil overgaan tot het leggen van eieren.

Lopend buffet

Maar er zijn meer dieren die profiteren van de grote hoeveelheden aan veldmuizen. Ook ransuilen, buizerds, torenvalken en bruine kiekendieven profiteren van dit makkelijk te verkrijgen voedsel. Net als kerkuilen, zij hebben grote broedsels dan normaal en veel paren zijn begonnen met een tweede legsel. Ooievaars en blauwe reigers struinen groepsgewijs door gemaaid boerenland om muizen te vangen. Kleine zoogdieren als bunzing en marterachtigen smullen ook van de muizen.

Verdrinken

Friese melkveehouders zijn ondertussen overgegaan tot actie: ruim twintig veehouders hebben hun weides al onder water gezet om de muizen te verdrinken. Zij ervaren overlast van de muizen omdat de knaagdiertjes gangen graven onder het grasland en vreten de graswortels aan. Het gras sterft daardoor af en het veld wordt bruin.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1