appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

600 planten zijn de afgelopen 250 jaar uitgestorven

Pixabay
zondag 16 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Bijna 600 plantensoorten zijn de afgelopen 250 jaar in het wild uitgestorven. Dat blijkt uit Zweeds en Brits onderzoek. Het is meer dan het aantal uitgestorven vogels, zoogdieren en amfibieën bij elkaar. Groot alarm dus! In Vroege Vogels zegt Rogier van Vugt, kaschef van de Leidse Hortus Botanicus, dat de schatting van 600 verdwenen planten nog aan de voorzichtige kant is. 

Groot alarm voor de planten

Wetenschappers maken zich grote zorgen over het afnemende aantal plantensoorten in de wereld. Ook volgens Van Vugt moet er meer aandacht komen voor de bedreigingen van de plantendiversiteit. Planten zijn namelijk essentiële onderdelen in ecosystemen. Stel dat een plant uit een ecosysteem verdwijnt, kan het er toe leiden dat ook andere dieren of schimmels uitsterven.

Maar ook mensen zijn afhankelijk van planten. Ze geven ons zuurstof, voedsel, schaduw en bouwmaterialen. Het is dus ook van groot belang voor de samenleving om te weten hoe, waar en hoeveel plantensoorten er verloren gaan.

Boskap

Het aantal plantensoorten gaat het hardst achteruit op eilanden, in tropische gebieden en op plekken met een sterk toenemende bevolking. Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is boskap. De snelheid waarmee plantensoorten zijn uitgestorven is in eerdere onderzoeken onderschat. In de laatste 250 jaar zijn er jaarlijks zo'n 2,3 plantensoorten verdwenen. 

Groot alarm voor de planten

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1