appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Het aantal distributiecentra in Nederland loopt uit de klauwen

Pixabay
zondag 9 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Blokkendozen langs snelwegen en bedrijventerreinen: Nederland 'verdoost'. Het aantal distributiecentra in ons land loopt nogal uit de klauwen en uit onderzoek van Buck Consultants International blijkt dat er in ons land sinds 2013 jaarlijks twee miljoen vierkante meter van dit soort 'dozen' bij komt. En daarbij groeit de weerstand tegen de mega distributiecentra vertelt  landschapsarchitect Berno Strootman in Vroege Vogels.

Het College van Rijksadviseurs is een onderzoek begonnen naar 'de verdozing van Nederland'. In Vroege Vogels vertelt Strootman (lid van het College van Rijksadviseurs) wat de grote lijnen inhouden van het advies dat het College na de zomer zal geven. Namelijk: de regie voor ons landschap moet weer wat meer naar de Rijksoverheid.

Mega-pakhuizen clusteren

De afgelopen jaren is steeds meer verantwoordelijkheid over 'de omgeving' verschoven naar de provincie en de gemeente. Veel gemeenten zien de grote distributiecentra graag komen. De komst van deze bedrijven is goed voor de economie en de werkgelegenheid, zo is de gedachte.

Volgens Strootman zou je een begin kunnen maken door de mega-pakhuizen wat meer te clusteren in het landschap, in plaats te verspreiden over het land.

Panorama Nederland

Het College van Rijksadviseurs denkt na over de toekomst van de ruimtelijke inrichting in Nederland. Met het project 'Panorama Nederland' worden alle ontwikkelingen tegen het licht gehouden, zoals klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, het tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Het 'Panorama' is een positief toekomstbeeld waarin al deze ontwikkelingen zijn meegenomen.

Verdozing van Nederland

 

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1