appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Miljoenen vogels dood door olijvenoogst

Pixabay
zondag 9 juni 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Miljoenen vogels worden uit bomen gezogen. Uit onderzoek van Portugese en Spaanse vogelbeschermers blijkt dat bij de nachtelijke oogst van olijven slapende zangvogels in de stofzuiger terechtkomen. Naar schatting komen er door deze methode alleen al in Spanje jaarlijks twee miljoen zangvogels om het leven. Martin Poot deelt in Vroege Vogels zijn zorgen.

Olijventeelt nekt zangvogels

De Nederlandse vogelonderzoeker Martin Poot maakt zich zorgen om deze manier van olijvenoogst. "De verliezen van zangvogels zijn, hoe dramatisch ook, waarschijnlijk nog geen bedreiging van de populaties van bijvoorbeeld de zwartkop", zegt hij, "maar ondertussen zie je wel dat ook zuidelijk Europa steeds verder wordt opgeslokt door allerlei vormen van intensieve landbouw en dat zou zorgen moeten baren!"

Olijven opzuigen

Tegenwoordig maken olijvenboeren in Spanje en Portugal steeds vaker gebruik van kleine, compacte boompjes in lange rijen. Tot aan het eind van de herfst kunnen de olijven geoogst worden door met een grote machine. Die rijdt over de boompjes heen, schudt de olijven van de bomen en zuigt ze vervolgens op.

Omdat de oogst vooral 's nachts gebeurt – het aroma van de olijven zou dan beter blijven – en omdat er met felle lampen wordt gewerkt, komen veel slapende zangvogels ook in de stofzuiger terecht. Als het alleen al in Spanje over miljoenen gaat, kun je je alleen voorstellen wat de totale aantallen zijn.

Het bestuur van de autonome regio Andalusië roept nu op om te stoppen met de nachtelijke oogst van olijven. Ook Portugese vogelonderzoekers slaan in het wetenschappelijk tijdschrift Nature alarm.

Biologische olijfolie

Tegelijkertijd maakt ook Nederland zich door intensieve landbouw schuldig aan het bedreigen van bijvoorbeeld de Grutto. Poot: "We moeten ook als Nederlanders wel een beetje bescheiden zijn. Met onze manier van intensieve landbouw helpen wij immers vogels als de grutto letterlijk op de rand van uitsterven".

Poot stelt dat er op verschillende plaatsen in Spanje en Portugal ook kleinschalige initiatieven zijn, waar biologische olijventeelt wordt gecombineerd met natuurbescherming. "Als je vanuit Nederland iets wilt doen aan de sterfte van zangvogels bij de oogst van olijven, zou je om te beginnen alleen nog dit soort kleinschalige, biologische olijfolie moeten kopen."

In deze (promotie)video zie je (vanaf 1'10) hoe de olijven door gigantische machines uit de boom worden gezogen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1