Binnenland
BNNVARA

Hoe houden we de wereld leefbaar?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houden we de wereld leefbaar?

Het wordt nu al het belangrijkste document voor de natuur ooit genoemd door experts. Maandag verschijnt een groot, internationaal wetenschappelijk rapport over de staat van de natuur. Marcel Kok van het Planbureau voor de Leefomgeving schreef mee aan het rapport en vertelt erover in Vroege Vogels. Groot nieuws dus, maar wat kunnen we precies verwachten?

Mijlpaal voor de natuur: groot rapport biodiversiteit

Nu kun je denken; waarom is dit rapport zo belangrijk voor mij? Nou, ecosystemen en haar biodiversiteit zorgen voor voedsel, schoon water, het reguleren van het klimaat en het beheersen van ziektes. Kortom; het is cruciaal voor het voortbestaan van onze planeet en voor ons als inwoners dat dit in tact blijft. Maar, onze ecosystemen en biodiversiteit worden sneller dan ooit uitgeput en vernietigt.

Hoe stoppen we de achteruitgang?

Veel soorten worden momenteel met uitsterven bedreigd. Is die achteruitgang van biodiversiteit nog te stoppen en hoe moeten we dat doen? Oftewel; hoe zorgen we ervoor dat we de soortenrijkdom op peil houden, zodat we de leefbaarheid van de planeet kunnen garanderen? Dat wordt in het rapport over mondiale biodiversiteit besproken.

Het document zet de feiten op een rij over de natuur en ecosystemen in de wereld. Het rapport beoordeelt de redenen voor de dramatische achteruitgang van de natuur en schetst een aantal toekomstscenario's. Bovendien geeft het handvatten om de afname van soortenrijkdom te stoppen.

Wat is biodiversiteit?

De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit of 'soortenrijkdom'.

Biodiversiteit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dier- en plantensoorten. Op dit moment zijn bijna twee miljoen soorten bekend, waarvan zo’n 40.000 soorten in Nederland zijn aangetroffen. Naast de verscheidenheid aan soorten omvat biodiversiteit ook de diverse ecosystemen (of: leefgebieden) waar die soorten voorkomen. Bijvoorbeeld de tropische regenwouden, de koraalriffen, de savannen of de hoogvenen. Tot slot omvat biodiversiteit ook de genetische variatie binnen een soort.

De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen.
Bron: www.biodiversiteit.nl

Een mijlpaal voor de natuur

Een mijlpaal voor de natuur dus. Het document vormt de leidraad bij de grote internationale Natuurtop die volgend jaar in Peking gehouden wordt. De bedoeling is dat op deze conferentie een akkoord gesloten wordt. Dat is vergelijkbaar met het Parijsakkoord, maar dan voor de natuur. Niet gek, want het panel van beleidsmakers en wetenschappers die het rapport hebben samengesteld, worden vergeleken met het IPCC, de club die schuilt achter alle klimaatrapporten.

De groep beleidsmakers en wetenschappers die het hebben samengesteld is het 'Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services' (IPBES). Het is een onafhankelijk orgaan tussen verschillende overheden. In 2012 werd de groep gevormd door meer dan 130 verschillende landen en een aantal VN organisaties.

De natuur onverminderd bedreigd

Het IPBES heeft als doel om de wetenschap over de staat van de natuur en de beleidsmakers dichter bij elkaar te brengen. Op die manier willen ze een bijdragen leveren aan het beschermen en duurzaam gebruiken van biodiversiteit en ecosystemen.

In 2005 werd ook een rapport uitgebracht. Of er sinds dat rapport iets is veranderd is de vraag. Het is waarschijnlijk dat de conclusie zal zijn dat de natuur onverminderd bedreigd wordt, ondanks eerdere afspraken die tot herstel en bescherming hadden moeten leiden.

Wake-up call voor overheden

Maandag zal blijken wat de harde feiten zijn. Daarmee zal de kennis van het IPBES ons op de urgentie wijzen om adequaat en snel te handelen. Het is een wake-up call voor overheden. Vervolgens is het afwachten wanneer de handen uit de mouwen worden gestoken om hier wat mee te doen.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie