appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

In ons eten, drinken en de lucht die we inademen: overal is plastic

Pixabay
zondag 7 april 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Een zwangere walvis met 22 kilo plastic in haar maag, een jonge albatros die gevoerd wordt met plastic doppen, dat dieren plastic eten is duidelijk. Maar hoeveel plastic zit er eigenlijk in ons lijf? En wat doet al dat plastic afval daar? Wat zijn de effecten van het plastic dat we inademen en eten? Ecotoxicoloog Dick Vethaak vertelt erover in Vroege Vogels.

Hoeveel microplastic eten we en ademen we in?

Onderzoek

Er zijn onderzoeken genoeg naar plastic in dieren maar vreemd genoeg is er nauwelijks onderzoek naar de effecten van microplastics op het menselijk lichaam. Deze week werd bekend dat er 1,6 miljoen euro Nederlands geld wordt gestoken in vijftien onderzoeksprojecten. Het gaat om verkennend onderzoek waarbij experts uit allerlei verschillende disciplines zullen gaan samenwerken.

Dick Vethaak

Dick Vethaak is ecotoxicoloog bij het kennisinstituut Deltares en betrokken bij vier van de vijftien researchprojecten. "Microplastics verspreiden zich gemakkelijk via water en wind wat resulteert in een wereldwijd probleem: ze zijn overal als een soort grauwsluier in ons milieu aanwezig", vertelt hij.

Vethaak: "We worden voortdurend via ons voedsel, drinken of door inademing blootgesteld aan kleine plastic deeltjes. Wat dit voor onze gezondheid betekent, is echter nog niet goed in te schatten. Ik ben daarom heel blij met dit onderzoek. Ik verwacht er dan ook veel van!"

Hoeveel microplastic eten we en ademen we in?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1