appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze 5 trekvogels moet je echt zien

Vroege Vogels
zondag 24 maart 2019 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

Het is lente en dat voel je. Het kwik loopt langzaam maar zeker op, vogels fluiten en iedereen wil weer lekker naar buiten. Dat betekent natuurlijk ook dat de grootste volksverhuizing ter wereld een vlucht neemt. De grutto hebben we inmiddels verwelkomd. Welke vogels zien we de komende weken het land binnenvliegen? Dat weet ecoloog Jan van der Winden te vertellen in het Vogeltrekjournaal in Vroege Vogels.

De trek van de purperreiger

 1. Purperreiger

Bron: Vroege Vogels/Ina Bouhuijzen

Van alle trekvogels die in Nederland vertoeven, is de purperreiger met afstand de mooiste. De purperreiger, die in West-Afrika overwintert ten zuiden van de Sahara, is nu onderweg naar ons land om hier te broeden. Vanaf volgende week wordt hij verwacht. Je kan hem niet overal in Nederland vinden; de 'purper' broedt voornamelijk in het Groene Hart van Holland en in het overgangsgebied van Noord-west-Overijssel en Friesland.

2. Boerenzwaluw

Bron: Vroege Vogels/Ruud Scherpenisse

De boerenzwaluw is een vrolijke kwetteraar: als er één vogel is die gezellig zingt dan is hij het wel. Deze vogel is de enige (Nederlandse) broedvogel die binnenshuis zingt en broedt. In plattelandsgebieden met toegankelijke, beschutte veestallen zitten soms meer dan 30 paren op één erf. Je bent hem dus vast wel eens tegen gekomen! En wil je nou weten hoe die klinkt? Luister dan hier.

3. Koekoek

Bron: Vroege Vogels/Folkert Veenstra

De koekoek is bijzondere vogel. Je kan haar op veel plekken in Nederland tegenkomen. De koekoek legt haar eitjes in de nesten van andere vogels, genaamd waardvogels. Vaak zijn dit de kleine karekiet of de heggenmus. Urenlang houdt ze dit nest in de gaten, kijkend wanneer ze toe kan slaan.

Als de waardvogel van het nest is, slaat de koekoek razendsnel toe: de koekoek vernietigt een ei van de waardvogel zodat het aantal eitjes in het nest gelijk blijft en de infiltratie niet opvalt, en legt snel haar eigen ei. Na de leg vertrekt de koekoek en zal de waardvogel het koekoeksjong verzorgen als haar eigen jong.

4. Bonte vliegenvanger

Bron: Vroege Vogels/Pieterbj

De bonte vliegenvanger heb je misschien wel eens horen zingen. Hij zingt een helder liedje, hoe dat klinkt vind je hier. Vooral in het oosten van het land vliegt de bonte vliegenvanger rondt. De vogel eet voornamelijk bladetende rupsen, vooral de rupsen van de kleine wintervlinder zijn populair. 

5. Fitis

Bron: Vroege Vogels/Amkeizer

De fitis staat in de top tien van meest voorkomende vogels van ons land, maar toch is hij vrij onbekend bij het grote publiek. Hij lijkt erg op de tjiftjaf, maar heeft in plaats van donkere pootjes, roze pootjes. De zang van de fitis is pure melancholiek. En dat klinkt zo.

Heb je een van deze vogels op de foto gezet? Zet hem dan op de fotopagina van Vroege Vogels!

Vogeltrekjournaal - intro

Vogeltrekjounaal: de trek van de purperreiger

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1