Binnenland
MAX

Corruptie in Nederland: 'Een veelkoppig monster met verschillende verschijningsvormen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Corruptie in Nederland: 'Een veelkoppig monster met verschillende verschijningsvormen'

Een Nederlandse anti-corruptie-expert vertrekt naar Oekraïne om daar het anti-corruptie hof te helpen. Het land kampt met hevige corruptie. Maar hoe zit het met de corruptie in ons eigen land? Willeke Slingerland is lector weerbare democratie aan de Hogeschool Saxion en vertelt in Villa VdB over corruptie in Nederland.

Video niet beschikbaar

Zorgen

"In Nederland hebben we nog steeds het idee dat we allemaal wel te vertrouwen zijn en dat we niet een land zijn waar corruptie een grote rol speelt", vertelt Slingerland. Maar er zijn wel degelijk zorgen. Een recent verschenen rapport door de Staatscommissie Versterking Democratische Rechtsorde laat zien dat vooral netwerkcorruptie een punt van zorgen is voor onze democratie.

Een precieze definitie van corruptie is moeilijk te geven, legt Slingerland uit. Omdat er zoveel verschillende beelden binnen landen en culturen ontstaan. "Maar over het algemeen is corruptie het misbruiken van je publieke positie is en daar een voordeel mee krijgen." Deze vorm van corruptie waarin een persoon direct geld of een envelop krijgt en daar zijn of haar positie mee misbruikt, valt in Nederland mee.

Boven- en onderwereld lopen door elkaar

Wat wel in Nederland een grote rol speelt en een grote zorg is, is de verweving van de boven-en onderwereld. "We weten allemaal de berichtgeving over ondermijning, het bolwerk rondom Taghi, de productie van drugs en de sleutelpositie die Nederland heeft in de havens." Volgens Slingerland moeten we oog hebben voor het feit dat corruptie altijd een rol speelt in de zware criminaliteit. "Om illegale drugs in te voeren heb je gewoon een marechaussee of een beveiligingsambtenaar nodig die een oogje dicht knijpt of net die container niet checkt."

Ondermijning

Slingerland legt uit dat we corruptie als onderdeel van ondermijning moeten zien. "Ondermijning nemen we serieus maar we snappen niet dat corruptie, het omkopen van ambtenaren of om een oogje dicht te knijpen, een wezenlijk onderdeel daarvan is."

We moeten niet denken dat dit aan ons voorbij gaat, vertelt de lector. "Wereldwijd is corruptie op zoveel plekken het kwaad dat zoveel ellende veroorzaakt. Heel veel landen gaan kapot aan corruptie, gevestigde democratieën gaan kapot aan corruptie. We moeten nooit denken dan we achterover kunnen leunen en dat dit aan ons voorbij gaat."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie