Binnenland
BNNVARA

Deze nieuwe insectensoorten kun je vinden in Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze nieuwe insectensoorten kun je vinden in Nederland

Vliegen, muggen, wespen, bijen: misschien niet allemaal jouw favoriete insecten. Maar, er is wel goed nieuws! In de ENCI-groeve bij Maastricht zijn dertig nieuwe insecten gevonden. Onder de nieuwe soorten voor Nederland zijn bochelvliegen, steltmuggen, lansvliegen, bladvliegen, bocheldansvliegen en paddenstoelmuggen. De laatste twee zijn nog onbeschreven soorten. Eén van bochelvliegen is een parasiet van reuzenmieren, die in Nederland zeldzaam zijn. Waarom dat goed nieuws is wordt verteld in Vroege Vogels.

Dertig nieuwe insecten in ENCI-groeve deel 1

Dertig nieuwe insecten in ENCI-groeve deel 2

Insectenval

Het Natuurhistorisch Museum in Maastricht plaatste een half jaar geleden in de ENCI-groeve van de St. Pietersberg een insectenval. De val leverde onverwacht veel insecten op. Ruim 200 soorten vliegen en muggen zijn inmiddels door conservator Paul Beuk op naam gebracht.

Het natuurgebied waar de insectenval staat, werd drie jaar geleden door de ENCI voor Natuurmonumenten aangelegd als kalkgraslandhelling. Waarom er zoveel verschillende insecten gevonden zijn is nog de vraag, maar de aanwezigheid van verschillende biotopen in de omgeving en de gunstige 'aanvliegroute' op de helling spelen waarschijnlijk een rol, aldus conservator Paul Beuk.

De nieuwe insecten

Monitoren

Het doel van Natuurmonumenten en het Natuurhistorisch Museum Maastricht is om de ontwikkelingen op de helling minstens enkele jaren te blijven monitoren. Zo willen zij de resultaten vergelijken met de gegevens uit insectenvallen die in de jaren '80 en '90 in andere delen van de groeve stonden. In de nabije toekomst zullen ook de bijen en wespen, op naam worden gebracht. Zodoende krijgt Natuurmonumenten betere handvatten voor het beheer van het natuurgebied en documenteert het Natuurhistorisch Museum de huidige fauna van Zuid-Limburg.

De nieuwe insecten

Maar hoe zien de nieuwe beestjes er eigenlijk uit?

De bladvlieg

De Menozziola bochelvlieg

De steltmug

Lees meer op de site van Natuurhistorisch Museum Maastricht

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie