Binnenland
NTRPowNed

Huisarts waarschuwt voor negatieve gezondheidsgevolgen van windturbines

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huisarts waarschuwt voor negatieve gezondheidsgevolgen van windturbines

Nederland wil steeds meer groene energie. Het aantal windmolens op land is in 35 jaar gestegen van zo'n 300 tot 3.000 op land en 500 op zee. Tegelijkertijd is ook de weerstand tegen de turbines toegenomen. Voormalig huisarts Sylvia van Manen maakt zich zorgen over de schadelijke effecten van windmolens op de gezondheid, vertelt ze in 5 Dagen. "Tinnitus, oorsuizen, gebonk in je hoofd, hartkloppingen, je onrustig voelen en vooral niet kunnen slapen. Dat is een hele belangrijke risicofactor voor gezondheidsklachten."

5 Dagen... over windenergie

De interesse van Sylvia van Manen werd gewekt toen er plannen waren voor windturbines in de buurt van haar huisartsenpraktijk. "Ik ben toen gaan lezen wat dat zou betekenen, en ben geschrokken." Ze zag een groot aantal klachten voorbij komen.

"Over heel de wereld worden dezelfde klachten gerapporteerd", vertelt ze. Toch is het lastig om het verband tussen gezondheidsklachten en windturbines te bewijzen.

Onvoldoende medisch onderzoek

"Er is onvoldoende goed onderzoek naar gedaan", stelt Van Manen, en onderzoek is wel nodig om het effect van windmolens op de gezondheid aan te tonen. "Het bewijzen ervan is niet gelukt, behalve bij slaapproblemen. Dat heeft ermee te maken dat dat soort onderzoek zo moeilijk is. Het is vergelijkbaar met bewijzen dat mensen van sigaretten roken longkanker kregen. Tussen het eerste vermoeden daarvan en het bewijs daarvan heeft 40 jaar gezeten. En uiteindelijk is dat gelukt door een statisticus die dat allemaal aan elkaar heeft gelinkt."

De voormalig huisarts stelde daarom een huis-aan-huis enquête op, die aan 300 adressen in een straal van een kilometer rondom een windmolenpark werd verstuurd. "Daar zijn er 99 van teruggekomen. Toen bleek dat 29 van die 99 ernstige hinder ondervonden van trillingen, van het geluid, de lampen en de slagschaduw."

Verhoogd gezondheidsrisico

Dat aantal is te hoog, vindt Van Manen. Uit onderzoek van de World Health Organization (WHO) is gebleken dat geluidshinder grote gevolgen voor de gezondheid kan hebben. "Dan heb je het over verhoogd risico op hart- en vaatziektes, op concentratie- en gedragsproblemen en op verslechte uitkomsten van zwangerschap."

"De WHO heeft in algemene termen over de hinder van geluid gesproken en stelt als norm dat maximaal 9 procent van omwonenden van een faciliteit die geluid produceert ernstige hinder mag ondervinden. Dus die enquête-uitkomst viel niet mee. Want als een derde van die 99 mensen ernstige hinder ondervindt is dat al meer dan 9 procent."

Wind Wiki: medisch onderzoek naar windturbines

Om de gevolgen van windturbines voor mens en milieu onder de aandacht te brengen, zette Van Manen samen met een groep medici de website 'Wind Wiki' op. "Als we doordenderen zoals nu hebben we straks een boel ellende over mensen afgeroepen." Van Manen sprak mensen met klachten, die zelfs verhuisden vanwege de overlast door de windturbines in de buurt, maar ze hoorde er niks over. Dat vond ze raar en dus begon ze Wind Wiki en bundelde ze verhalen van mensen die klachten ervaren van windmolens. "Er moet eindelijk eens naar die klachten geluisterd worden."

Van Manen weet dat er 'zwijgcontracten' ondertekend worden door grondeigenaren waar de windturbines op gebouwd worden. "Dat betekent dat de inkomsten van een windturbine stoppen op het moment dat je daar negatief over praat. Dus die grondeigenaren zijn ook aan handen en voeten gebonden." Van Manen weet niet op welke schaal dit gebeurt, maar wel dát het gebeurt.

Geen vertrouwen meer

Dit alles heeft er bij Van Manen voor gezorgd dat haar vertrouwen in de overheid is gekelderd. "Het komt de overheid niet uit. Het is eigenlijk Groningen 2.0 wat hier gebeurt, maar dan over het land uitgesmeerd. Er wordt heel veel geld mee verdiend. Zodra Nederland moet kiezen, gaat de economie voor. Dat heeft minister Van der Wal deze week geformuleerd en dat is zo."

Dat ze het vertrouwen is kwijt geraakt, emotioneert Van Manen hoorbaar. "Het is natuurlijk ook onnozel", vertelt ze daarover. "Je weet dat het grote geld graaien er is. Maar ik heb iets te veel verhalen gehoord van mensen die op de keukengrond slapen", vertelt ze, van mensen die eraan onderdoor gaan. "Ik heb contact met die mensen en ik kan niet heel veel doen, behalve mijn mond open trekken. Misschien is het ook goed om dat nu te doen."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie