appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Menno Schilthuizen wint Jan Wolkers Prijs 2018

Vroege Vogels
zondag 21 oktober 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat dit jaar naar het boek Darwin in de stad van evolutiebioloog Menno Schilthuizen. Karina Wolkers reikte de prijs uit tijdens een live-uitzending van het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. Darwin in de stad, verschenen bij uitgeverij Atlas Contact beschrijft hoe de natuur zich aanpast aan de stad. 

Winnaar Jan Wolkers Prijs 2018: Darwin in de stad

 

Darwin in de stad van Menno Schilthuizen is een illustratie van het thema ‘stadsnatuur’. Het is het rijkste boek, boordevol informatie. Een wetenschappelijk verantwoorde stand van zaken rond onderzoek over de hele wereld, dat het aanpassingsvermogen van de natuur bevestigt. Dieren passen zich zo aan, dat op den duur zelfs hun dna meeverandert. Het staat vol met feiten die menigeen zal verrassen. 

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar: “De jury heeft gekozen voor de verrassing, waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur, van de flexibiliteit, en dat alles uiterst leesbaar opgeschreven door een verteller die wat te zeggen heeft”. 

De jury spreekt van een uitzonderlijk goed jaar voor de natuurboeken, mede te danken aan de Boekenweek 2018, met als thema ‘natuur’. Daardoor werden naast non-fictie ook romans en poëzie ingezonden voor de prijs. “Het régende dit jaar natuurboeken. De oogst was groter dan ooit. Wat opviel: natuur in de stad is echt een thema geworden”, aldus de jury. 

De andere genomineerden voor de vijfde editie van de Jan Wolkers Prijs waren: 

  • Binnenstebinnen - Jan Paul Schutten en Arie van ’t Riet - Uitgeverij Gottmer.
  • De Meerkoet - Remco Daalder - Uitgeverij Atlas Contact.
  • Rotgrond bestaat niet - Gerbrand Bakker - Uitgeverij Cossee.
  • Wieren - Miek Zwamborn - Uitgeverij van Oorschot.

De Jan Wolkers Prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. De prijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels). 

Eerdere winnaars van de prijs zijn: Dik van der Meulen - De kinderen van de nacht (2017), Albert Beintema - De grutto (2016), Louis Schoonhoven e.a. - Niet zonder elkaar (2015), Remco Daalder - De gierzwaluw (2014) en Simon van der Geest – Spinder (2013). In 2017 kreeg Koos van Zomeren de eerste Jan Wolkers Oeuvreprijs. 

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1