appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Dit zijn de buitenlandse koninklijke vrienden van Willem-Alexander

AFP
vrijdag 27 april 2018 | NOS | Chiem Balduk

Hoera, een fijne koningsdag! Met het Oog op Morgen viert de 51e verjaardag van koning Willem-Alexander met een speciale serie: koningshuisdeskundigen nemen je mee naar 'collega-royals' in het buitenland. 

Het Zweedse koningshuis

NOS-verslaggever Kysia Hekster neemt ons mee naar het Zweedse koningshuis, waarmee de Oranjes een goede band hebben. "Willem-Alexander kent kroonprinses Victoria al heel lang. Er waren in het roddelcircuit zelfs geruchten dat ze voor elkaar bestemd waren, maar dat zou natuurlijk onhandig zijn. Het zijn allebei kroonopvolgers, dus dan zou één land met een vacature komen te zitten."

Het Japanse koningshuis

Van de Japanse kroonprins Naruhito is niet precies bekend hoe goed hij het kan vinden met Willem-Alexander. Ze hebben in ieder geval een professionele klik: beiden werkten in het watermanagement, vertelt koningshuisverslaggever Hans Jacobs. "Dus op congressen kwamen ze elkaar zeker vaak tegen."

Het Deense koningshuis

Justine Marcella, hoofdredacteur van het tijdschrift Vorsten, stelt ons voor aan het Deense koningshuis. Kroonprins Frederik wordt wel eens de beste vriend van leeftijdsgenoot Willem-Alexander genoemd. "Ze mailen, ze sms'en, ze zien elkaar regelmatig privé: dan ben je echt wel close." 

NOS Met het Oog op Morgen

Dit artikel is een bijdrage van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen, dat elke dag tussen 23.00 en middernacht te horen is op NPO Radio 1. Het Oog is ook beschikbaar als podcast. Meer over het radioprogramma is te vinden op Twitter en Facebook

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1