Buitenland
NOSNTR

'Veel Armeniërs waren woest dat Serge Sarkisian premier werd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Veel Armeniërs waren woest dat Serge Sarkisian premier werd'

De premier van Armenië, Serge Sarkisian, is na dagenlange protesten opgestapt. NOS-correspondent David Jan Godfroid legt uit dat Sarkisian al tien jaar president was geweest, de maximale termijn. "Tussentijds had hij de grondwet zo gewijzigd dat de macht grotendeels naar de premier ging.”

'Wat nu, dat is de grote vraag'


Tijdens zijn tweede presidentstermijn had Sarkisian nog gezegd geen premier te willen worden. "Hij had beloofd het niet te doen, maar hij deed het uiteindelijk toch. Daar waren veel Armeniërs woest over.”

Behalve over Sarkisians benoeming tot premier, heerst er grote onvrede onder de Armeniërs over de algehele situatie. "Het is een arm land", zegt Godfroid. Armenië probeert al jaren democratischer te worden, maar dat mislukt steeds.

Het is nog maar de vraag of de politieke situatie nu wel zal verbeteren. De demonstranten zijn volgens Godfroid erg verdeeld over hoe het verder moet. "Allerlei groepen deden mee aan de protesten, van communisten tot extreem-nationalisten. Om die onder een noemer samen te brengen was niet eenvoudig. Dat was alleen mogelijk met als gezamenlijke inzet het vertrek van de premier."

Ster advertentie
Ster advertentie