Buitenland
EO

Specialisten: escalatie Iran-Israël onontkoombaar, maar geen derde wereldoorlog

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Specialisten: escalatie Iran-Israël onontkoombaar, maar geen derde wereldoorlog

Er gaat een verdere escalatie komen in het conflict tussen Israël en Iran. Dat zeggen experts Rob de Wijk en Pieter Cobelens in Dit is de dag. "Als je industriële infrastructuur bombardeert, dan kan dat niet onbeantwoord blijven", voorspelt De Wijk.

Spanningen in het Midden-Oosten nemen toe: hoe nu verder? (15 april 2024) - Dit is de Dag

De Amerikaanse president Biden riep gisteren de Israëlische premier Netanyahu op om geen tegenaanval te doen richting Iran, dat afgelopen weekend raketten en drones op Israël afvuurde. De Wijk (hoogleraar internationale betrekkingen) is het helemaal eens met die oproep van Biden, maar denkt niet dat het realistisch is: "Dit is het Midden-Oosten, daar werkt het echt anders."

Cobelens (voormalig directeur van de MIVD) denkt ook dat Israël een volgende stap gaat zetten. "Ze kunnen niet anders. Vergeet niet, dat land is al sinds 1948 in oorlog. Dat land leeft niet anders dan zo. En er moet ook iets gebeuren om paal en perk te stellen", denkt hij.

Terwijl de aanval bezig was, wilden leden van het Israëlische kabinet al een tegenaanval doen. Dat gebeurde niet, maar het zegt veel over de drang om te reageren, zegt De Wijk. Meteen tegenaanvallen was volgens Cobelens overigens een goed idee geweest: "Dan had je nu het gedoe niet gehad van mensen die, nu ze weten dat er niks geraakt is, zeggen dat je je rustig moet houden."

Sancties

Israël heeft de VN opgeroepen om sancties aan Iran op te leggen. Dat heeft weinig zin, denkt De Wijk: "Dat helpt echt nul komma niks. Dat geeft misschien een lekker gevoel, maar het verandert niks aan de situatie. Een land als Iran zit al dik onder de sancties."

Is er dan nog iets hoopvols te benoemen? "Er komt geen derde wereldoorlog", denken ze allebei.

Spanningen in het Midden-Oosten lopen op: hoe nu verder?

Ster advertentie
Ster advertentie