Buitenland
VPRO

Nederland aangeklaagd om Turkijedeal: 'Sprake geweest van mensenrechtenschendingen'

foto: ANP / RAMON VAN FLYMEN
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland aangeklaagd om Turkijedeal: 'Sprake geweest van mensenrechtenschendingen'

Amnesty International Nederland klaagt de Nederlandse staat aan voor de Turkijedeal uit 2016. Want die schond mensenrechten, stelt voorzitter Dagmar Oudshoorn in Bureau Buitenland.

Nederlandse staat aangeklaagd voor Turkijedeal

Video niet beschikbaar

Nederlandse sleutelrol

Amnesty houdt Nederland verantwoordelijk voor mensenrechtenschendingen vanwege de 'cruciale betrokkenheid' van het kabinet-Rutte II bij het opstellen en uitvoeren van de deal. "Slachtoffers kunnen verder niemand ter verantwoording roepen. Het Hof heeft eerder uitgesproken dat de EU als geheel niet aansprakelijk gesteld kan worden. Maar Nederland was destijds voorzitter van de Europese Raad."

Mensenrechtenschendingen

Oudshoorn zegt dat Nederland niet goed heeft gekeken naar de randvoorwaarden van de deal. "Duizenden vluchtelingen kwamen terecht in overvolle kampen. En daarbij werd veel lichamelijke en psychische schade bij hen aangericht. Mensen zijn in kampen geplaatst die je zou kunnen vergelijken met detentiecentra. Kortom: er is sprake geweest van mensenrechtenschendingen."

Quote

Probeer mensen veilige routes te bieden, door bijvoorbeeld humanitaire visums te verschaffen.

Amnesty International Nederland

Het alternatief

Oudshoorn benadrukt dat Amnesty niet tegen migratiedeals is, maar alternatieve oplossingen wil. “We moeten zorgen voor een eerlijk verdeelsysteem, en ons houden aan mensenrechtenverdragen. Wij zeggen: probeer mensen veilige routes te bieden, door bijvoorbeeld humanitaire visums te verschaffen. Niet de illegale pushbacks, maar het redden van mensenlevens moet centraal staan."

Nederland aangeklaagd voor Turkijedeal & Nieuwe wind tegen Orbán? - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie